Az állat zsíros részeit vágjuk le, a májat külön hideg vízbe
téve áztassuk hideg vízbe. A “kövérjét” vágjuk kicsiny, körülbelül 2x2
centiméteres darabokra, majd lecsepegtetve tegyük egy serpenyőbe olvadni. Annyi
víz, amennyi rajta marad elég ahhoz, hogy ne süljön le, még mielőtt olvadni
kezdene. Lassú tűznél süssük, különben a külseje megég, míg a közepe nyers
marad. Akkor jó, ha roppanós, és szép piros színű. A zsírból merjünk egy kisebb
edénybe, tegyük vissza sülni, majd a megszárított májat tegyük bele. Lefedve süssük,
így a külseje nem kérgesedik, nem keményedik meg. A kiszedett tepertőt
párpercig hagyjuk hűlni, csak ekkor pergessük meg sóval, tegyük félre, míg a
máj elkészül. A kész májat is hagyjuk kicsit hűlni, így szépen szeletelhetővé
válik. A májszeleteket a tepertő mellé téve, zöldhagymával, hagymával,
paradicsommal kínáljuk.
A kisült zsírt hagyjuk majdnem kihűlni. Ekkor egy sűrű
szűrőn keresztül öntsük tárolóedénybe. Sokáig eláll, kenyérre kenve is ízletes,
de használhatjuk libazsíros pogácsához, vagy ételek alá is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése