Libatepertő-, máj és libazsír készítése





Az állat zsíros részeit vágjuk le, a májat külön hideg vízbe téve áztassuk hideg vízbe. A “kövérjét” vágjuk kicsiny, körülbelül 2x2 centiméteres darabokra, majd lecsepegtetve tegyük egy serpenyőbe olvadni. Annyi víz, amennyi rajta marad elég ahhoz, hogy ne süljön le, még mielőtt olvadni kezdene. Lassú tűznél süssük, különben a külseje megég, míg a közepe nyers marad. Akkor jó, ha roppanós, és szép piros színű. A zsírból merjünk egy kisebb edénybe, tegyük vissza sülni, majd a megszárított májat tegyük bele. Lefedve süssük, így a külseje nem kérgesedik, nem keményedik meg. A kiszedett tepertőt párpercig hagyjuk hűlni, csak ekkor pergessük meg sóval, tegyük félre, míg a máj elkészül. A kész májat is hagyjuk kicsit hűlni, így szépen szeletelhetővé válik. A májszeleteket a tepertő mellé téve, zöldhagymával, hagymával, paradicsommal kínáljuk.
A kisült zsírt hagyjuk majdnem kihűlni. Ekkor egy sűrű szűrőn keresztül öntsük tárolóedénybe. Sokáig eláll, kenyérre kenve is ízletes, de használhatjuk libazsíros pogácsához, vagy ételek alá is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése