Hozzávalók: 50 dkg hurka, 40 dkg + 4 közepes krumpli, kevés
zsiradék, só, bors.
Elkészítése: Az összes krumplit megmossuk, héjában megfőzzük.
Miután kihűltek, a 4 legszebb darabot, óvatosan, hogy szét ne törjön,
kettévágjuk, majd a belsejüket kikaparjuk. Egy tűzálló edény alját kikenünk
zsiradékkal, belehalmozzuk a krumpli forgácsot, illetve a többi, szeletekre
vagy hasábokra vágott krumplit, megszórjuk sóval, borssal. A hurka héját
eltávolítjuk, a belsejével pedig megtöltjük a krumplikat, ráhelyezzük a krumpli
forgácsra. Forró sütőbe toljuk, míg a krumpli szépen megpirul. Forrón kínáljuk,
párolt vagy savanyú káposztát adhatunk mellé, de savanyúsággal is nagyon
finom.
Megjegyzés: Ha a család már morog a sült hurkáért, de még van
belőle, csavarjunk egyet a dolgon, és tálaljuk tetszetős formában azt. Érdekesség,
hogy a régiek külön készítették a tüdős és a májas hurkát, de az utókor legtöbbször
már összedarálja a kétféle hozzávalót, mivel rádöbbent arra, hogy így a tüdős
is elfogy… ezt ugyanis kevésbé szeretjük, mivel a semleges ízű tüdőt elég nehéz
izgalmasan felfűszerezni.
Tipp: Fontos, hogy a hurkát mindig gyenge tűznél süssük, így
szép piros, és jó ropogós lesz a bőre, illetve félidőben fordítsuk meg, de
igencsak óvatosan, mert nagyon könnyen szétreped a bőre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése