Hurkával töltött krumpli




Hozzávalók: 50 dkg hurka, 40 dkg + 4 közepes krumpli, kevés zsiradék, só, bors.
Elkészítése: Az összes krumplit megmossuk, héjában megfőzzük. Miután kihűltek, a 4 legszebb darabot, óvatosan, hogy szét ne törjön, kettévágjuk, majd a belsejüket kikaparjuk. Egy tűzálló edény alját kikenünk zsiradékkal, belehalmozzuk a krumpli forgácsot, illetve a többi, szeletekre vagy hasábokra vágott krumplit, megszórjuk sóval, borssal. A hurka héját eltávolítjuk, a belsejével pedig megtöltjük a krumplikat, ráhelyezzük a krumpli forgácsra. Forró sütőbe toljuk, míg a krumpli szépen megpirul. Forrón kínáljuk, párolt vagy savanyú káposztát adhatunk mellé, de savanyúsággal is nagyon finom. 
Megjegyzés: Ha a család már morog a sült hurkáért, de még van belőle, csavarjunk egyet a dolgon, és tálaljuk tetszetős formában azt. Érdekesség, hogy a régiek külön készítették a tüdős és a májas hurkát, de az utókor legtöbbször már összedarálja a kétféle hozzávalót, mivel rádöbbent arra, hogy így a tüdős is elfogy… ezt ugyanis kevésbé szeretjük, mivel a semleges ízű tüdőt elég nehéz izgalmasan felfűszerezni.
Tipp: Fontos, hogy a hurkát mindig gyenge tűznél süssük, így szép piros, és jó ropogós lesz a bőre, illetve félidőben fordítsuk meg, de igencsak óvatosan, mert nagyon könnyen szétreped a bőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése