Hozzávalók: 60-80 dkg füstölt hús, 30 dkg bab, 3-4 burgonya,
2 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, tej, liszt, babérlevél.
Elkészítése: A házi füstölt húst és a babot éjszakára
beáztatjuk. A bolti húst elég 11-2 órával főzés előtt áztatni kissé. Együtt
kuktába tesszük főni, babérlevelet adunk hozzá, belevágjuk a hagymát, majd a
kuktát lezárva, a bab nagyságától függően 30-40 percig főzzük. Félóra után a
fedőt levesszük róla, a húst kivesszük, a többit újra tűzre tesszük,
belekarikázzuk a gyökereket, együtt puhára főzzük, majd legvégül hozzá főzzük a
burgonyát is. Amikor minden elkészült, 1 púpos kanál lisztet csomómentesre
kavarunk 2 dl tejjel, felöntjük vele a levest és felforraljuk. Annak
függvényében mennyire levesesre szeretnénk, még adhatunk hozzá tejet. Ha
szükséges sózzuk. A húst kis szeletekre vágva, a levessel és fehér kenyérrel
kínáljuk.
Megjegyzés: nagyszerűen illik hozzá a vékonyra karikázott
vöröshagyma, amit érdemes hártyáitól megtisztítva (így könnyebben emészthető),
sóval és pici ecettel elkavarni, kb. 10 percig érni hagyni. A bablevesekhez
amúgy is érdemes kevés ecetet adni, hogy ne terhelje meg a gyomrot. A leves
olyannyira laktató, hogy nagymamáink számtalanszor elkészítették, de mellé mást
már nem is kínáltak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése