Tejes paszulyleves




Hozzávalók: 60-80 dkg füstölt hús, 30 dkg bab, 3-4 burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, tej, liszt, babérlevél.
Elkészítése: A házi füstölt húst és a babot éjszakára beáztatjuk. A bolti húst elég 11-2 órával főzés előtt áztatni kissé. Együtt kuktába tesszük főni, babérlevelet adunk hozzá, belevágjuk a hagymát, majd a kuktát lezárva, a bab nagyságától függően 30-40 percig főzzük. Félóra után a fedőt levesszük róla, a húst kivesszük, a többit újra tűzre tesszük, belekarikázzuk a gyökereket, együtt puhára főzzük, majd legvégül hozzá főzzük a burgonyát is. Amikor minden elkészült, 1 púpos kanál lisztet csomómentesre kavarunk 2 dl tejjel, felöntjük vele a levest és felforraljuk. Annak függvényében mennyire levesesre szeretnénk, még adhatunk hozzá tejet. Ha szükséges sózzuk. A húst kis szeletekre vágva, a levessel és fehér kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés: nagyszerűen illik hozzá a vékonyra karikázott vöröshagyma, amit érdemes hártyáitól megtisztítva (így könnyebben emészthető), sóval és pici ecettel elkavarni, kb. 10 percig érni hagyni. A bablevesekhez amúgy is érdemes kevés ecetet adni, hogy ne terhelje meg a gyomrot. A leves olyannyira laktató, hogy nagymamáink számtalanszor elkészítették, de mellé mást már nem is kínáltak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése