Zsengebab-leves
A zsengebab, más ismert nevén fejtettbab a nyár egyik szenzációja. A már megszemzett, ám még nem megerősödött, megkeményedett babszemeket takarja, melyeket kibontunk a babhüvelyekből. Véleményem szerint az összes babos étel közül a legfinomabb, sokkal lágyabb és selymesebb lesz belőle a leves, mint a szárazbabból. Szerencsére jól fagyasztható, így ha most, szezonban elraktározunk belőle, télen sem kell nélkülöznünk.
Kiváló és kíméletes tápanyagforrás, 100 gramm 135 kalóriát tartalmaz, ebből mindössze 1 gramm a zsír, 2 gramm a cukor. 17 gramm szénhidrátot, és majd 10-10 gramm fehérjét és rostot tartalmaz, ezért vitathatatlanul nagyon egészséges. A nyers zsengebabban viszonylag magas a C-vitamintartalom is (100 gramm=19 mg), ám sajnos, mint tudjuk ez a vitamin nagyon érzékeny a hőre, így az főzés közben elpusztul.
Hogyan készítsük?
Nagyon finom főzeléknek is, ám kedveltebb formája a zöldségekkel dúsított, rántással, vagy tejfölös habarással sűrített leves. Ehhez adhatunk akár füstölt húsokat is, amiket majdnem készre főzünk, és csak akkor adjuk hozzá a zsengebabot, hiszen az hamar megfő. Tulajdonképpen bármilyen zöldség jól illik hozzá, és húsmentesen is nagyszerű ételt kapunk belőle. Fűszerezhetjük babérlevéllel, lestyánnal, petrezselyemzölddel, bátrabbak tárkonnyal, majoránnával, kevés oregánóval ízlés szerint. Főzhetünk bele burgonyát, és/vagy csipetkét, esetleg más tésztafélét. A lehetőségek tényleg korlátlanok, mindenki saját ízlésének megfelelően készítheti el.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 friss paprika, 2 paradicsom, 2 bögre zsengebab, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 burgonya, 2 kisebb tojás, liszt, zsiradék (ideális valamilyen szárnyas zsír), só, bors, petrezselyemlevél, 2-3 babérlevél.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát a kis kockákra vágott paprikával és sárgarépával a szárnyas zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és kavargatjuk, míg a paradicsom leve elfő, kissé besűrűsödik. Felengedjük vízzel, beletesszük a felvágott petrezselyemgyökeret és a babérlevelet, fedő alatt főzzük, míg a zöldségek félpuhára főnek. Belerakjuk a kis kockákra vágott krumplit és a zsengebabot, készre főzzük. Közben a tojásokat galuskasűrűségűre kavarjuk a liszttel, kissé sózzuk, a fővő leveshez adjuk, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Pár percig lassú tűzön főzzük. Levéve 10 perc pihentetés után kínáljuk.
Megjegyzés: Habarással, rántással dúsíthatjuk, de így is nagyon finom.
Tipp: Nagyszerű választás valamilyen édes második a leves mellé: palacsinta, fánk, gombóc, derelye, nudli…
Gondoljunk a télre is!
A zsengebab szerencsére jól megvan fagyasztva. Ehhez nem kell mást tennünk, mint só nélkül (így nem keményednek meg a szemek) épp csak puhulásig főzni, leszűrni, kihűteni, majd adagonként zacskózni, és fagyasztani. Használatkor nem szabad felolvasztani, fagyosan tegyük lobogó vízbe, vagy levesbe, amiben már majdnem megfőttek a zöldségek, és csak kevés ideig főzzük együtt tovább.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése