Csípőspaprika-olaj

A magyar konyha előszeretettel használja a csípős paprikát, még akkor is, ha sírunk, miközben kanalazzuk az ételt, sőt, olyankor vagyunk elégedettek az étel minőségével. Tudták, hogy a csípős paprikában található kapszaicin fájdalomcsillapító, egyben a boldogásgérzetért felelős endorfin kiválasztását is serkenti, azaz: boldoggá tesz minket? Valószínűleg ezért van az is, hogy ha gyöngyöző homlokkal is, de boldogan falatozzuk. Miért együnk csípőset? *Gyulladáscsökkentő hatása miatt. *Enyhíti az izom-, ideg és ízületi fájdalmakat. *Felpörgeti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást. *Megakadályozza a vérrögök képződését az erekben. *A tévhittel ellentétben védi a gyomor nyálkahártyáját. *Elősegíti az emésztőnedvek termelődését. *Daganatellenes hatása van. *Segít lebontani a máj-és vérzsírt. Hogyan tartósítsuk télire? A legegyszerűbb módja a fagyasztás. Fogyasztáskor csak kiveszünk belőle egyet, és máris ehetjük. Bizonyos fajták felolvasztás után ugyanolyan állapotba kerülnek, mint mélyhűtés előtt voltak.
Ételekhez készítsünk csípős paprikás olajat. Ez roppant egyszerű. Egy üvegecskét rakjunk meg csípős paprikával, és töltsünk fel olajjal. Télire kiváló saláta-alap, vagy ételízesítő lesz belőle (1 kép). Az így kapott olaj erős, karakteres ízű lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése