Édes, krumplis béles



Hozzávalók (8 darabhoz): 60 dkg finomliszt, 1 tasak szárított élesztő, kb. 1,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipet só; a töltelékhez: 50 dkg krumpli, ízlés szerint cukor; zsiradék, porcukor

Elkészítése: A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, azonnal áttörjük és ízlés szerint cukorral édesítjük, hagyjuk kihűlni. Az élesztőt a cukor langyos tejben felfuttatjuk, eldolgozzuk a liszttel, és annyi tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Meleg helyen megkelesztjük, 8 egyforma részre vágva kis cipókat formázunk belőle, letakarva megkelesztjük.  Az elsőt kb. 15 cm átmérőjű kör nagyságúra nyújtjuk, a közepére helyezzük a 8 részre osztott burgonya egy adagját, majd a tésztát ráhajtogatjuk. Ahol a szélek összeérnek, az ujjunkkal összenyomjuk, majd ezzel az illesztéssel lefelé lisztes felületre tesszük, és a nyújtófát nem túl erősen rányomva serpenyő nagyságúra nyújtjuk. Serpenyőben zsiradékot hevítünk, a béleseket beletéve mindkét oldalukon szép pirosra sütjük. Míg az első kisül, elkészítjük a második cipót is.
Porcukorral megszórva, langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés: Nem kell túl sok zsiradékban sütni, mert a tészta megszívja magát. Nagyon finom, tudtommal jellemzően érmelléki recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése