Hozzávalók (8 darabhoz): 60 dkg finomliszt, 1 tasak
szárított élesztő, kb. 1,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipet só; a töltelékhez:
50 dkg krumpli, ízlés szerint cukor; zsiradék, porcukor
Elkészítése: A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük,
leszűrjük, azonnal áttörjük és ízlés szerint cukorral édesítjük, hagyjuk
kihűlni. Az élesztőt a cukor langyos tejben felfuttatjuk, eldolgozzuk a
liszttel, és annyi tejjel, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Meleg helyen
megkelesztjük, 8 egyforma részre vágva kis cipókat formázunk belőle, letakarva
megkelesztjük. Az elsőt kb. 15 cm
átmérőjű kör nagyságúra nyújtjuk, a közepére helyezzük a 8 részre osztott
burgonya egy adagját, majd a tésztát ráhajtogatjuk. Ahol a szélek összeérnek,
az ujjunkkal összenyomjuk, majd ezzel az illesztéssel lefelé lisztes felületre
tesszük, és a nyújtófát nem túl erősen rányomva serpenyő nagyságúra nyújtjuk.
Serpenyőben zsiradékot hevítünk, a béleseket beletéve mindkét oldalukon szép
pirosra sütjük. Míg az első kisül, elkészítjük a második cipót is.
Porcukorral megszórva, langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés: Nem kell túl sok zsiradékban sütni, mert a
tészta megszívja magát. Nagyon finom, tudtommal jellemzően érmelléki recept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése