Közeleg a karácsony :)
Hozzávalók a tésztához: kb. 60 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10
kanál méz, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó; a
krémhez: 15 dkg búzadara, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor 2,5-3 dl tej, 2 csomag
vaníliás cukor, 1 citrom héja és leve, 1
kis üveg, kb. 20 dkg savanykás lekvár, 4-5 kanál darált dió.
A mézet a cukorral és a vajjal lassú tűzön kavargatjuk míg
elolvad, levesszük, és alaposan eldolgozzuk az első tojással, majd a másodikkal
is. Öntsük hozzá a liszttel elkavart sütőport, gyúrjuk ki. Ha egy kissé
száraznak, keménynek érezzük, a tészta nem áll össze, adjunk hozzá még 1-2
kanál tejet. Hat egyenlő részre osztjuk, ebből kettőt kigyúrunk a kakaóval,
majd kis cipókat formálva kinyújtjuk és kisütjük a lapokat. Ne süssük túl
sokáig, mert megkeményednek, legyünk figyelmesek, mert hamar elkészül. Még a
forró tepsin kenjük be a meleg tejjel a lapokat, majd lisztezett deszkára
csúsztatva hagyjuk kihűlni.
A lekvárt a dióval elkavarjuk. Az alsó lapot megkenjük a
grízes krémmel, lefedjük a kakaóssal, amire lekváros tölteléket simítunk. Két
sor fehér lapra grízes tölteléket, míg a következő lapra ismét lekváros
tölteléket kenünk, majd a süteményt az utolsó lappal lefedjük, kissé
megnyomkodjuk, majd pár óráig hűvös helyen hagyjuk puhulni. Tetejét
csokoládéval, glazúrral, porcukorral, tetszés szerint megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése