A meztelen torták
először az amerikai menyasszonyok esküvőinek fényét emelték, sima tejszínes
vagy vajas krémmel, a piskótánál valamivel tömörebb vajas tésztával, majd
elkezdte világmeghódító útját. Az egyre egészségtudatosabb emberek szívesen
veszik a színes cukormázak helyett gazdag töltelékkel kínált, sokszor friss
gyümölccsel, valamint élő virágokkal, növényekkel díszített finomságokat, amit
lehetőleg natúr közegben, faszeleteken tálalnak fel.
Könnyen elkészül, nem kell sok időt fordítani a díszítésére,
mégis látványos, és nem utolsó sorban finom desszert. Annak ellenére, hogy vaj
van a tésztájában könnyű desszert. A töltelékbe ezúttal nem tettem semmilyen
pluszt, de kedvünk szerint narancshéjjal, vaníliával ízesíthetjük, de akár a
tejszínes krém mellé kedvenc vaníliás, vagy gyümölcsös krémünket is
használhatjuk. Amint friss gyümölcs is kerül, mindenképpen próbáljuk ki azzal
is!
Hozzávalók 1 normál méretű tortához, a tésztákhoz: 6 dkg
vaj, 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 6 dkg fehér csokoládé, pici
só; a töltelékhez: 3-4 dl tejszín (attól függ, mennyire krémesre szeretjük), 1
doboz mascarpone, 1-2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor; a díszítéshez:
kekszmassza, fondant bevonat.
Elkészítése: A vajat kissé felolvasztjuk, kihűtjük. A fehér
csokoládét is felolvasztjuk, hűlni tesszük, néha összekavarjuk. A tojások
fehérjét kemény habbá verjük 3 evőkanál cukorral. A tojások sárgáját a többi
cukorral habosra verjük, 2-3 adagban beledolgozzuk a vajat, majd a fehér
csokoládét. A robotgépet félretesszük, fakanállal, váltakozva belekavarjuk a
lisztet és a tojásfehérjét. Három egyenlő részre osztjuk, zsiradékkal alaposan
kikent, liszttel megszórt formába simítva egyenként kisütjük, kihűtjük.
A töltelékhez a tejszínt a vaníliás cukorral keményre verjük,
kanalanként hozzádolgozzuk a mascarponét. Megtöltjük a tortát, amit 2-3 órán át
hűtőben érlelünk.
A képen látható húsvéti tojásokat kekszgolyó masszájából
készítettem, amit színezett fondanttal vontam be. A masszát kissé keményebbre
hagytam, mint máskor és kihagytam a kakaót. Tojás formára alakítottam, és
óvatosan bevontam, az illesztésekkel alul helyeztem a tortára, közvetlenül a
tálalás előtt.
Megjegyzés: A meztelen tortáknál kifejezetten fontos, hogy a
lapok egyforma nagyságúak legyenek, ám az túl sok időbe kerül, hogy mindegyiket
külön-külön kavarjuk ki, ráadásul nem is biztos, hogy így sikerülne azonos
magasságúra sütni. Sokkal jobb megoldás, ha a teljes mennyiséget egyszerre
kavarjuk ki, majd pontos mérleg segítségével egyenlő adagokra osztjuk. Ehhez
használjunk 3 egyforma súlyú tányért, amibe egyenlően elosztogatjuk a masszát.
A sütő ne legyen túl forró. Mivel bevonat nincs a torán,
semmi sem takarja az el az esetleges égéseket, így fontos, hogy a tésztának
mind az alja, mint a széle szép színű és minőségű legyen. Ha lassabban sütjük,
nem kell félnünk tőle, hogy a szélek megégnek, mielőtt a közepe átsül.
Tipp: ha a tészta kifordítása közben mégis odaragad egy kis
tészta, a formát mielőtt az újabb adag masszát beletesszük mossuk ki és
töröljük szárazra, zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg liszttel. Ellenkező
esetben az új adag tészta bizonyosan odasül majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése