Bár egyszerűbb megvenni, elkészíteni mindenképp jobb érzés a
húsvéti reggelihez való kenyeret. Nem kell tőle félni, ha pár dologra
odafigyelünk, ízletes és nagyon finom kenyeret kapunk. Én ezúttal mazsola
nélkül készítettem, de aki úgy szereti, adhat a tésztához félmaréknyit, azzal
is nagyon finom.
Hozzávalók (2 darabhoz): 1 kg finomliszt, 5 dl tej, 4
tojás+1 a kenéshez, 2 tasak szárított élesztő, 2,5 dl olaj, 3-4 evőkanál cukor
(attól függően, mennyire szeretjük édesen a kenyeret), fél mokkáskanálnyi só, 1
biocitrom héja; a szóráshoz: mák, szezámmag.
Elkészítése: Az élesztőport elkavarjuk 1 evőkanál cukorral,
és 1 kiskanál liszttel, ráöntünk 1,5 dl. langyos tejet, felfuttatjuk. A liszthez öntjük, elkezdjük dagasztani.
Egyenként beledolgozzuk a 4 tojást, majd az olajat és a sót. Rugalmas, lágy
tésztát kapunk. Duplájára kelesztjük. Enyhén lisztes felületen kettévágjuk, óvatosan,
hogy ne törjük nagyon a tésztát két rudat sodrunk, lehetőleg minél kevesebb
lisztet használva. A két rudat megsodorva, zsírral előre kikent
formába emeljük, eligazgatjuk, hogy szép egyenletes legyen. Szépen megkelesztjük. Fontos, hogy huzatmentes
és kellemesen langyos helyen kelesszük, különben a tészta nem jön fel szépen. A tojást felverjük, lekenegetjük a tésztát
óvatosan, ne nyomjuk meg. Megszórjuk szezámmaggal és mákkal. Előmelegített 180
fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Megjegyzés: Mindenképpen finom,
000 lisztet használjunk! Sütés közben egy hőálló, kisebb edénybe tegyünk vizet
a sütő aljára, hogy puha maradjon a tésztánk. Miután kivettük, a tetejét
csapkodjuk be 1 pici cukorral, kevés citromlé és 2 evőkanál víz keverékével (a
cukrot olvasszuk fel a felforrósított vízben), így sokkal finomabb lesz a héja.
Takarjuk le, majd amikor langyosra hűlt, fordítsuk ki a formából, és letakarva
hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése