Zöldséges csirkesaláta

Hozzávalók 4 személyre: 4 felső csirkecomb, 4 burgonya, 2 közepes sárgarépa, 2 tojássárgája, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1 savanyú uborka, 1 savanykás alma, ételízesítő, só, bors, citromlé, mustár, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése: A combokat megmossuk, meleg vízbe tesszük. A megtisztított sárgarépát négybe, a petrezselymet kettőbe vágva hozzáadjuk, beletesszük a zellerszeletet és a petrezselyemlevelet ételízesítővel megszórjuk, az egészet lassú tűzön puhára főzzük. Közben a burgonyákat héjában megfőzzük, hideg vízben kihűtjük, megtisztítjuk. A megfőtt levest leszűrjük, a levét befőzve ízletes levest készítünk belőle. A húst és a zöldségeket kihűtjük, majd egyenletes kockákra vágjuk. Míg hűl, a tojások sárgájából az olajjal majonézt kavarunk, lassanként hozzákavarjuk a fehérbort is (aki nem szereti, a leves levéből is adhat hozzá). Egy kellemes, selymes anyagot kell kapnunk, de semmiképp sem túl folyékonyt. Mustárral, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, belekavarjuk a kis kockákra vágott burgonyát és az almát, a zöldségeket és a húst, végül az apróra vágott savanyú uborkát. Vendégvárónak is kitűnő, ekkor friss, ropogós salátalevélről tálaljuk, más napokon tálra halmozva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése