Hozzávalók: 1 házi, füstölt sonka fél csontja (vagy egy kisebb bolti, füstölt csülök), 30 dkg bab, 4-5 szem burgonya, 3-4 dl tej, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, só, bors, 2-3 babérlevél.
Elkészítése: A házi csontot és a babot, külön-külön előző este ázni tesszük. Ha van időnk, egyszer-kétszer cseréljük alatta a vizet, így a csont veszít a sósságából, a bab pedig a puffasztó hatásából. Másnap együtt, tiszta hideg vízben feltesszük főni, felforraljuk, erős tűzön 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Ismét tiszta vizet öntünk alá, feltesszük főni. Belevágunk egy hagymát, babérlevelet adunk hozzá, miután felforrt lassú tűzön főzzük. Az ideális az volna, ha egészen lassan, éppen csak főne. Mire a csonton maradt hús megpuhul, és a bab megfő, már nem volna szabad sok leve legyen, csak épp annyi, amennyiben a bab megfő. Ezért inkább töltögessünk alá fővés közben, mintsem túl sok vizet adjunk alá, amit aztán nem tud elfőni. A csontot kiszedjük, lehetőleg letakarva melegen tartjuk. A közben megtisztított és kis kockára vágott burgonyát a babhoz adva megfőzzük. A lisztet mindig kevés tejet adva hozzá csomómentesre kavarjuk, majd a leveshez töltve a tüzet erősítve a levest felfőzzük. Közben kavargassuk, oda ne kapjon. Annyi tejet öntsünk még hozzá, amilyen sűrűre szeretnénk, pár percig lassan főzzük, majd levéve csípős paprikával, hagymával, kenyérrel kínáljuk. Leves előtt, kenyérrel, paradicsommal vagy savanyúsággal eszegessük le a húst a csontokról.
Megjegyzés: Érvidéki eredeti recept, amit ízlés szerint további fűszerekkel is elkészíthetünk, jól illik hozzá a tárkony, a kakukkfű, a csombor (ez utóbbival óvatosan).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése