Hozzávalók a pörkölthöz: 1 csirke vagy személyenként 1 egész comb, 1 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (télen 3-4 kanál lecsóalap), kevés zsiradék, só, bors, pirospaprika, csipet bazsalikom; a málégombóchoz: 0,5 l. aludttej, 12-15 dkg máléliszt,só, 4 szál petrezselyem (vagy 1 kiskanál szárított).
Elkészítése: A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, kissé elsütjük. Megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük vízzel, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt készre főzzük. Amint felfő, feltesszük főni az aludttejet. Amikor felforr csipet sót és petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd lassanként hozzáöntjük a málét. Állandóan kavargatva keményre főzzük. Az aludttej állagától függ, mennyi málét igényel. A fontos, hogy közepes kemény állagot kapjunk. Nem szabad nagyon sűrűre sem hagyni, mert úgy megkeményedik. Lehúzzuk, időnként összekavarva addig hűtjük, míg vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat tudunk formálni belőle. Mire a gombócok elkészülnek, a hús is megfő. Együtt, szósszal meglocsolva kínáljuk.
Megjegyzés: A kész gombóc íze hasonlít a juhtúrós málés ételekére.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése