Rétesrépa




Hozzávalók 8 darabhoz, a tésztához: 30 dkg réteslap, 1 tojás sárgája, só, olaj, szezámmag; a tojássalátához: 4 db tojás, 5 dkg házi füstölt sonka, vagy 8-10 dkg gépsonka, 2-3 kanál majonéz, só, bors, mustár, zöldhagymaszár, zöldkapor.
Elkészítése: A rétest szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, 8 vastagabb, vagy 12 vékonyabb, hosszú csíkra vágjuk. A tölcsérformákat jól megkenjük olajjal. Egy sütőlapot készítünk, sütőpapírral leterítve, olajjal megkenjük. A rétescsíkokat, fentről lefelé haladva egyenletesen rátekergetjük a formákra – ha nem fedi el egészen, egy újabb csíkkal toldjuk. A lemezre rakjuk, a felvert tojássárgájával lekenegetjük úgy, hogy a kidomborodó részeket érje csak, így jobban hasonlít a sárgarépára. Megszórjuk pici sóval, illetve bőven szezámmaggal, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A salátához a keményre főtt tojásokat apróra vágjuk, elkavarjuk a vékonyan felvágott zöldhagymaszárral, az apró kockára vágott sonkával, sózzuk, borsozzuk, annyi majonézt és mustárt adunk hozzá, hogy összeálló, de nem lágy masszát kapjunk. A kisült, kihűlt rétes-répákat óvatosan lehúzzuk a formákról, megöltjük a salátával, majd a zöldkaporból egészen élethű leveleket szúrunk a salátába.
Megjegyzés: Bármilyen nekünk tetsző töltelékkel elkészíthető, ám ne sokkal fogyasztás előtt töltsük, hogy a rétes ne ázzon át. Mind a tészta, mind a tojássaláta jó előre elkészíthető. Édesen is tölthető tejszínhabbal, vaníliakrémmel, vagy bármilyen tetszés szerinti krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése