Hozzávalók 8 darabhoz, a tésztához: 30 dkg réteslap, 1 tojás
sárgája, só, olaj, szezámmag; a tojássalátához: 4 db tojás, 5 dkg házi füstölt
sonka, vagy 8-10 dkg gépsonka, 2-3 kanál majonéz, só, bors, mustár,
zöldhagymaszár, zöldkapor.
Elkészítése: A rétest szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, kb.
0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, 8 vastagabb, vagy 12 vékonyabb, hosszú csíkra
vágjuk. A tölcsérformákat jól megkenjük olajjal. Egy sütőlapot készítünk,
sütőpapírral leterítve, olajjal megkenjük. A rétescsíkokat, fentről lefelé
haladva egyenletesen rátekergetjük a formákra – ha nem fedi el egészen, egy
újabb csíkkal toldjuk. A lemezre rakjuk, a felvert tojássárgájával lekenegetjük
úgy, hogy a kidomborodó részeket érje csak, így jobban hasonlít a sárgarépára.
Megszórjuk pici sóval, illetve bőven szezámmaggal, előmelegített sütőben szép
pirosra sütjük.
A salátához a keményre főtt tojásokat apróra vágjuk,
elkavarjuk a vékonyan felvágott zöldhagymaszárral, az apró kockára vágott
sonkával, sózzuk, borsozzuk, annyi majonézt és mustárt adunk hozzá, hogy
összeálló, de nem lágy masszát kapjunk. A kisült, kihűlt rétes-répákat óvatosan
lehúzzuk a formákról, megöltjük a salátával, majd a zöldkaporból egészen élethű
leveleket szúrunk a salátába.
Megjegyzés: Bármilyen nekünk tetsző töltelékkel
elkészíthető, ám ne sokkal fogyasztás előtt töltsük, hogy a rétes ne ázzon át.
Mind a tészta, mind a tojássaláta jó előre elkészíthető. Édesen is tölthető
tejszínhabbal, vaníliakrémmel, vagy bármilyen tetszés szerinti krémmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése