Vaníliás habcsóktorta




Hozzávalók 1 közepes nagyságú tortához: a habcsók lapokhoz: 4 nagyobb tojás fehérje, 40 dkg porcukor; a piskótához: 2 tojás, 2 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanálnyi sütőpor; a krémhez: 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 5 dl tej,  4-5 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 2 kanál liszt, 2 vaníliás pudingpor, 15 dkg mélyhűtött vagy friss gyümölcs; a díszítéshez: 1 dl tejszínhab, 8 db piskótatallér, 1 marék gyümölcs.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket félkeményre verjük, lassan elkezdjük hozzádolgozni a leszitált porcukrot. Minden kanál porcukorral szép simára dolgozzuk. Addig verjük, míg szép fényes lesz, és a mixer botját kihúzva a hab megtartja az alakját. Két lapot kenünk belőle olajjal kikent kerek formára, az egyikhez kissé több habra lesz szükségünk, mivel ennek a szélein habzsákból kb. 2 ujjnyi széles karimát húzunk. A piskótatallérokra vékony csővel habot nyomunk, a lapokkal együtt, előmelegített sütőben, 100 fokon 50 perc alatt szárítva megsütjük (a tallérokat hamarabb ki kell venni!). Nem érdemes magasabb fokon sütni, mert megbarnul. Mire elkészül, a piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket félkeményre verjük, kanalanként beledolgozzuk a cukrot, keményre verjük, hozzáadjuk a sárgákat, ezzel is eldolgozzuk, a mixert letéve, fakanállal óvatosan beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport. A közben kisült habcsóklapot óvatosan leemeljük a formáról (ha kicsit odaragadt késsel óvatosan felfeszegetjük), a formát ha szükséges elmossuk, lekenjük, liszttel megszórjuk, a piskótát rásimítva készre sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját elkavarjuk a pudingporral, liszttel, vaníliás cukorral és a cukorral, a tejjel csomómentesre dolgozzuk, megfőzzük, kavargatva langyosra hűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A krémet és a tejszínhabot is kettéosztjuk. Az egyik krémet a fele tejszínhabbal krémesre kavarjuk, rákenjük a piskótára. A megmaradt krémet a jól lecsepegtetett gyümölccsel és a tejszínhabbal szintén kidolgozzuk. A vaníliás krémre ráhelyezzük a vékonyabbik habcsóklapot, lekenjük a gyümölcsös krémmel, ráhelyezzük a második habcsóklapot. Egy órát a hűtőben tartjuk, végül a felvert tejszínnel, a csokoládéval díszített piskótatallérral és gyümölccsel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése