Hozzávalók 1 közepes nagyságú tortához: a habcsók lapokhoz:
4 nagyobb tojás fehérje, 40 dkg porcukor; a piskótához: 2 tojás, 2 púpos
evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanálnyi
sütőpor; a krémhez: 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 5 dl tej, 4-5 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 2
kanál liszt, 2 vaníliás pudingpor, 15 dkg mélyhűtött vagy friss gyümölcs; a
díszítéshez: 1 dl tejszínhab, 8 db piskótatallér, 1 marék gyümölcs.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket
félkeményre verjük, lassan elkezdjük hozzádolgozni a leszitált porcukrot.
Minden kanál porcukorral szép simára dolgozzuk. Addig verjük, míg szép fényes
lesz, és a mixer botját kihúzva a hab megtartja az alakját. Két lapot kenünk
belőle olajjal kikent kerek formára, az egyikhez kissé több habra lesz
szükségünk, mivel ennek a szélein habzsákból kb. 2 ujjnyi széles karimát
húzunk. A piskótatallérokra vékony csővel habot nyomunk, a lapokkal együtt, előmelegített
sütőben, 100 fokon 50 perc alatt szárítva megsütjük (a tallérokat hamarabb ki
kell venni!). Nem érdemes magasabb fokon sütni, mert megbarnul. Mire elkészül,
a piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket félkeményre verjük,
kanalanként beledolgozzuk a cukrot, keményre verjük, hozzáadjuk a sárgákat,
ezzel is eldolgozzuk, a mixert letéve, fakanállal óvatosan beleforgatjuk a
liszttel elkevert sütőport. A közben kisült habcsóklapot óvatosan leemeljük a
formáról (ha kicsit odaragadt késsel óvatosan felfeszegetjük), a formát ha
szükséges elmossuk, lekenjük, liszttel megszórjuk, a piskótát rásimítva készre
sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját elkavarjuk a pudingporral,
liszttel, vaníliás cukorral és a cukorral, a tejjel csomómentesre dolgozzuk,
megfőzzük, kavargatva langyosra hűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A
krémet és a tejszínhabot is kettéosztjuk. Az egyik krémet a fele tejszínhabbal
krémesre kavarjuk, rákenjük a piskótára. A megmaradt krémet a jól
lecsepegtetett gyümölccsel és a tejszínhabbal szintén kidolgozzuk. A vaníliás
krémre ráhelyezzük a vékonyabbik habcsóklapot, lekenjük a gyümölcsös krémmel,
ráhelyezzük a második habcsóklapot. Egy órát a hűtőben tartjuk, végül a felvert
tejszínnel, a csokoládéval díszített piskótatallérral és gyümölccsel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése