Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb füstölt csülök, 20-25 dkg
csicseriborsó, 2-3 burgonya, mérettől függően, 2 kanál liszt, 1 vöröshagyma,
pirospaprika, zsiradék, tárkony-, vagy sima ecet, babérlevél.
Elkészítése: A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. A
csülköt felhasználás előtt 1 órával szintén hideg vízre állítjuk (ha házilag füstölt húst használunk,
az 1 éjszakán át is ázhat). A csülköt egyben kuktába tesszük, rászórjuk a
csicseriborsót, rávágjuk a hagymát, hozzáadunk pár babérlevelet, felengedjük
annyi vízzel ami ellepi, majd lezárva, jelzés után 50 percig főzzük. Közben a
burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. A
csülköt a kuktából kiemeljük, helyére tesszük a burgonyát, együtt felfőzzük.
Közben a lisztből, zsiradékon világos rántást készítünk, megszórjuk
pirospaprikával, felengedjük vízzel, a leveshez öntve berántjuk. A húst
lefejtjük a csontról, a leveshez visszaadva melegen, friss kenyérrel kínáljuk.
Tányérokba szedve, mindenki magának ízesítheti tárkonyecettel.
Megjegyzés: A rántást akár tejjel is felengedhetjük, a
levest ez esetben tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése