Csicseriborsó leves



Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb füstölt csülök, 20-25 dkg csicseriborsó, 2-3 burgonya, mérettől függően, 2 kanál liszt, 1 vöröshagyma, pirospaprika, zsiradék, tárkony-, vagy sima ecet, babérlevél.
Elkészítése: A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. A csülköt felhasználás előtt 1 órával szintén hideg vízre  állítjuk (ha házilag füstölt húst használunk, az 1 éjszakán át is ázhat). A csülköt egyben kuktába tesszük, rászórjuk a csicseriborsót, rávágjuk a hagymát, hozzáadunk pár babérlevelet, felengedjük annyi vízzel ami ellepi, majd lezárva, jelzés után 50 percig főzzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. A csülköt a kuktából kiemeljük, helyére tesszük a burgonyát, együtt felfőzzük. Közben a lisztből, zsiradékon világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel, a leveshez öntve berántjuk. A húst lefejtjük a csontról, a leveshez visszaadva melegen, friss kenyérrel kínáljuk. Tányérokba szedve, mindenki magának ízesítheti tárkonyecettel.
Megjegyzés: A rántást akár tejjel is felengedhetjük, a levest ez esetben tálaláskor tejföllel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése