Ha padlizsán, akkor kavart krém, vagy töltött „vinetta”,
ahogy Erdély szerte hívjuk. Csak ritkán gondoljuk tovább ezt a finomságot,
pedig igen ízletes alapanyag. Rakott zöldséges ételekhez, rántva, sütve-főzve
is felhasználhatjuk a konyhánkban. Az alábbiakban egy gyorsan és könnyen
elkészülő hideg ételt ajánlunk, mely az olyan forró nyári estéken is jólesik,
amikor semmilyen melegre nem vágyunk, de megállja a helyét étvágyhozóként is,
ha vendéget várunk.
Hozzávalók 12 darabhoz: 20 dkg friss tehéntúró, 2 közepes
padlizsán, friss bazsalikom és petrezselyemzöld, só, 1-2 csipet oregánó; a
tálaláshoz: 2 édes paradicsom, kenyérszeletek, olívaolaj, fokhagyma, pici só.
1: A túrót áttörjük, a friss, apróra vágott zöldfűszerekkel,
sóval, fekete borssal és oregánóval ízesítjük, érleljük, míg a szeletek
elkészülnek.
2: A padlizsánt megmossuk, a két oldalát levágjuk, hogy
egyenként 6-6 egyenletes szeletet vághassunk belőle. A levágott részeket se
dobjuk ki, zöldségleveshez felhasználhatjuk.
3: A szeleteket sóval kissé megszórjuk, 15 percig
pihentetjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a nedvességet felfogja.
4: Serpenyőbe pici olajat öntünk, mindkét oldalukról
megsütjük rajta a padlizsánszeleteket. Esetleg grillezhetjük. Papírtörlőre
szedjük.
5: A kenyérszeleteket kenyérpirítóban, vagy csöpp
olívaolajon, serpenyőben aranyszínűre sütjük. Fokhagymával kissé bekenjük. A paradicsomot megmossuk, apró kockákra
vágjuk, csipet sóval fűszerezzük, olívaolajjal kissé meglocsoljuk, hűtőben
tároljuk használatig.
6: A szeleteket megkenjük a túrós töltelékkel, feltekerjük,
fogvájóval rögzítjük. Fedeles edénybe rakva 1-2 órára hűtőbe tesszük érni. A bedörzsölt
kenyérszeleteket megrakjuk a paradicsommal, majd ráhelyezünk 1-1
padlizsántekercset, azonnal tálaljuk. – ehhez a képhez légy szíves valamelyik
tekercset közelről megmutatni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése