Bár a mélyhűtés sokkal kényelmesebb, megvan az a hátránya,
hogy a fagyasztószekrényünk befogadási kapacitása véges. Ilyenkor, a bőséges
nyár vége felé bizony már a legtöbb háztartásban dugig van különféle
finomságokkal a mélyhűtő, így alig-alig marad hely benne. Jól jön hát egy olyan
eltevési mód, amely megőrzi a zöldség ízét, de másképp, mondjuk üvegben
tárolható. Kiváló megoldás erre az alábbi recept. Az ily módon tárolt
padlizsánt egyszerűen csak felbontjuk télen, és már készíthetjük is épp úgy,
mint a frissen sütöttet.
Hozzávalók: padlizsán, ecet, szalicil.
Elkészítése: A padlizsánokat parázs fölött megsütjük, még
melegen megtisztítjuk, hideg vízbe téve kihűtjük, alaposan megmossuk,
lecsepegtetjük. Tiszta üvegekbe rakjuk, ha túl nagyok, kettévágva. Ha nem tölti
ki az üvegeket, még vágjunk hozzájuk. A lényeg, hogy minél jobban telítsék be
az üveget. Kissé megnyomkodjuk, hogy saját levet eresszen. A tetejére annyi
ecetet öntünk, hogy ellepje, pici szalicilt szórunk rá, lezárjuk. Vizes
dunsztban csírátlanítjuk, az edényben hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket
megtörölgetve a helyükre állítjuk.
Megjegyzés: Kifejezetten kavart padlizsánnak felel meg.
Időnként megesik, hogy az idősebb padlizsán eleve keserű kicsit, az ecettel
együtt ez akár az étel ízén is ronthat, ezért mindenképp kóstoljunk meg belőle
egy picit, mielőtt a majonézhez adnánk, és ha kesernyés-savanykásnak ítéljük,
hideg vízben jól mossuk ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése