Padlizsán üvegben eltéve





Bár a mélyhűtés sokkal kényelmesebb, megvan az a hátránya, hogy a fagyasztószekrényünk befogadási kapacitása véges. Ilyenkor, a bőséges nyár vége felé bizony már a legtöbb háztartásban dugig van különféle finomságokkal a mélyhűtő, így alig-alig marad hely benne. Jól jön hát egy olyan eltevési mód, amely megőrzi a zöldség ízét, de másképp, mondjuk üvegben tárolható. Kiváló megoldás erre az alábbi recept. Az ily módon tárolt padlizsánt egyszerűen csak felbontjuk télen, és már készíthetjük is épp úgy, mint a frissen sütöttet.
Hozzávalók: padlizsán, ecet, szalicil.
Elkészítése: A padlizsánokat parázs fölött megsütjük, még melegen megtisztítjuk, hideg vízbe téve kihűtjük, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tiszta üvegekbe rakjuk, ha túl nagyok, kettévágva. Ha nem tölti ki az üvegeket, még vágjunk hozzájuk. A lényeg, hogy minél jobban telítsék be az üveget. Kissé megnyomkodjuk, hogy saját levet eresszen. A tetejére annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, pici szalicilt szórunk rá, lezárjuk. Vizes dunsztban csírátlanítjuk, az edényben hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket megtörölgetve a helyükre állítjuk.
Megjegyzés: Kifejezetten kavart padlizsánnak felel meg. Időnként megesik, hogy az idősebb padlizsán eleve keserű kicsit, az ecettel együtt ez akár az étel ízén is ronthat, ezért mindenképp kóstoljunk meg belőle egy picit, mielőtt a majonézhez adnánk, és ha kesernyés-savanykásnak ítéljük, hideg vízben jól mossuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése