Hozzávalók (4 személyre), a gombóchoz: 30 dkg burgonya, 10-15
dkg főtt kolbász, kb. 8-10 dkg liszt, 1 tojás, só; a leveshez: 1 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 3 dl tejföl, 1 nagy evőkanál liszt, só,
petrezselyemzöld, zsiradék, ecet, vagy citromlé.
Elkészítése: A burgonyát kockára vágva, enyhén sós vízben
megfőzzük, leszűrjük, azon forrón csomómentesre törjük, kihűtjük. A főtt
kolbász héját lehúzzuk, aprítóban krémesre dolgozzuk, vagy ledaráljuk. Míg a
krumpli hűl, az aprított vöröshagymát a zsiradékon megpároljuk. Rádobjuk a
reszelt sárgarépát, kissé elsütjük, felengedjük vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a
reszelt petrezselyemgyökeret, annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levest
szeretnénk, (kb. 1,2 liter) fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt a liszttel és
az aprított petrezselyemzölddel csomómentesre kavarjuk, leveslével simára
kavarjuk, a leveshez öntjük, felforraljuk.
Közben a kihűlt burgonyát kevés sóval, a tojással és a
liszttel simára gyúrjuk. Ha szükséges, még adunk hozzá kevés lisztet, hogy
könnyen dolgozható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen kb. félcentisre
nyújtjuk, kis kockákra vágjuk. A közepükbe elosztjuk a kolbászt, a széleket,
mint a gombócnál összedolgozzuk, két tenyerünk között szép gombócformára
göngyölítjük. Enyhén sós, felforralt vízbe szedjük, miután feljönnek a tetejére,
még körülbelül 10 percig főzzük. Kiszedegetjük, a leveshez adva forrón
kínáljuk. Tálaláskor további tejfölt kínálunk, illetve ki-ki saját ízlése
szerint ecettel, citromlével savanyíthatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése