Hozzávalók: 1
csirkemell, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl vagy joghurt, 2-3 cikk fokhagyma, 1
sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors, tárkony,
citromlé, zsiradék.
Elkészítése: A
csirkemellet csíkokra, a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát összezúzzuk.
A gyökereket szeletekre vágjuk. A hagymákat kevés zsiradékon megdinszteljük,
hozzáadjuk a sárgarépát, kis ideig kavargatjuk, majd rátesszük a húst, kissé
összesütjük. Felengedjük vízzel, beletesszük a fehérrépát, sózzuk, borsozzuk,
lassú tűzön majdnem készre főzzük. A gombát megmossuk, vastagabb szeletekre
vágjuk, a levesbe adjuk, tárkonnyal fűszerezzük, és az egészet puhára főzzük.
Amikor kész, a tejfölt a liszttel simára kavarjuk, a leveshez adjuk,
felforraljuk, 1-2 percig lassan forraljuk, majd levesszük. Tíz percig
pihentetjük, majd forrón kínáljuk. Mellé friss kenyeret, további tejfölt és
citromot kínálunk, amivel mindenki ízlése szerint savanyíthatja.
Megjegyzés: Ha a mellé kínált tejfölt zúzott
fokhagymával, pici sóval és 1 kanál olajjal simára kavarjuk, a leveshez keverve
még különlegesebb ízt érhetünk el. Azonban epepanaszokkal küzdők óvakodjanak a
sok fokhagymás tejföl fogyasztásától, mivel nagyobb mennyiségben megterhelő
lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése