Tárkonyos csirkeragu leves





Hozzávalók: 1 csirkemell, 20 dkg gomba, 2 dl tejföl vagy joghurt, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors, tárkony, citromlé, zsiradék.
Elkészítése: A csirkemellet csíkokra, a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát összezúzzuk. A gyökereket szeletekre vágjuk. A hagymákat kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, kis ideig kavargatjuk, majd rátesszük a húst, kissé összesütjük. Felengedjük vízzel, beletesszük a fehérrépát, sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön majdnem készre főzzük. A gombát megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, a levesbe adjuk, tárkonnyal fűszerezzük, és az egészet puhára főzzük. Amikor kész, a tejfölt a liszttel simára kavarjuk, a leveshez adjuk, felforraljuk, 1-2 percig lassan forraljuk, majd levesszük. Tíz percig pihentetjük, majd forrón kínáljuk. Mellé friss kenyeret, további tejfölt és citromot kínálunk, amivel mindenki ízlése szerint savanyíthatja.
Megjegyzés: Ha a mellé kínált tejfölt zúzott fokhagymával, pici sóval és 1 kanál olajjal simára kavarjuk, a leveshez keverve még különlegesebb ízt érhetünk el. Azonban epepanaszokkal küzdők óvakodjanak a sok fokhagymás tejföl fogyasztásától, mivel nagyobb mennyiségben megterhelő lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése