Hozzávalók 8 darabhoz: 25 dkg liszt, 8 tojás, 6 dkg mazsola,
5 dkg cukor, 3 kanál olaj, 2 tojás+1 a kenéshez, 2 nagy kanál joghurt, 2,5 dkg
élesztő, 1 citrom héja, tej, csipet só.
1 kép. A joghurthoz fél dl vizet kavarunk, beleadjuk a
cukrot, elkavarjuk, 10 percig pihentetjük. Lassú tűzön kavargatva kézmelegre
hevítjük, a tűzről levéve belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A
liszthez és a többi hozzávalóhoz adjuk, alaposan kigyúrjuk, ha szükséges, még
pici meleg tejet dolgozunk hozzá. Akkor jó, ha már nem ragad. Akinek van,
kenyérsütő géppel is bedagaszthatja. Liszttel megszórva, letakarva, meleg
helyem duplájára kelesztjük.
2 kép: A tésztát lisztes felületen körülbelül 3 centiméter
vastagra nyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval 8 akkora darabot vágunk belőle, hogy
a közepükben elég hely maradjon majd a tojásoknak. Fontos, hogy a szaggató jól
vágjon, különben a tészta nem jön fel szépen, „összetörik”. Akkor jó, ha a
vágás nyomai szépen meglátszanak, az alja és a teteje nem tapad össze. A
megmaradt tésztából 8 darab, hosszú rudat sodrunk, amit kettéhajtva
összesodrunk.
3 kép. A sodrott tésztákat a kiszaggatott darabok köré
illesszük, nem kell összenyomkodni, sülés közben szépen összetapadnak majd. A kelt
tészta nem kedveli a sok piszkálgatást. A végeket összenyomjuk. Ha fonott
kenyérkéket szeretnénk, nem szaggatunk korongokat, hanem a kinyújtott tésztából
kétujjnyi csíkokat vágunk, amiket egyforma vastagra sodorva, hármas fonással
összefonunk, a két véget összenyomjuk.
4 kép: Akár sodrott, akár fonott kenyérkét készítünk,
egyenként alaposan lekenegetjük tojással. Ehhez egészben felverjük a tojást,
majd egy ecset segítségével lazán bekenegetjük. Ha sötétebb színűre szeretnénk
a sütinket, adhatunk fél mokkáskanálnyi cukrot is a tojáshoz, vagy csak a
sárgáját használjuk fel. Nem érdemes kihagyni a tojásos lekenést, mert a tészta
nem kapja meg gyönyörű piros-ropogós színét.
5 kép: A kenyérkéket sütőpapíros tepsire helyezzük, közepükbe
1-1 előzőleg keményre főzött, kihűlt tojást nyomunk, és kelni hagyjuk.
Semmiképp ne használjunk tojásfestékkel színezett tojásokat, ha kicsit változtatnánk
a színén, hagymahéjban vagy szeletelt cékla között főzzük meg. Amikor a tészta
megkelt kenjük le ismét a felvert tojással, újabb 10 percig hagyjuk pihenni,
majd előmelegített, forró sütőbe tolva süssük szép pirosra. Ha nagyon erősen
kezd pirulni, de még nem sült át, sütőpapírral fedjük le.
Miután a sütőből kivettük, citromlével elkavart vízzel csapkodjuk be, majd azonnal takarjuk le, hogy a keletkező gőzben megpuhuljon, így másnap sem keményedik meg a héja. Húsvét vasárnapján, a sonka mellé, kenyér helyett kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése