Rigó Jancsi szelet, zselatin nélkül




Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 12 dkg szobahőmérsékletű, lágy + 2dkg vaj, 3 evőkanál tej, 1 nagykanál kakaó, 2 tojás, 1 sütőpor; a töltelékhez: 8 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé, 2 kanál méz, 1 tasak vaníliacukor; A tetejére 10 dkg csokoládé, 4 dkg vaj.
Elkészítése: A tojásokat egyben, a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a lágy vajat, habosra dolgozzuk, majd beleadjuk a tejet és a sütőporral elkavart lisztet, illetve a kakaót. Simára kavarjuk, sütőpapírral bélelt nagy tepsiben, közepes tűznél kb. 15 perc alatt kisütjük.
5 dl tejszínhabot nagyon keményre verünk. 20 dkg csokoládét összetörünk, a vajjal vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk. Vigyázzunk, fel ne forraljuk, mert tönkremegy. Langyosra kavargatjuk, majd lassanként hozzákavarjuk a tejszínhez . A maradék 3 dl tejszínt is keményre verjük a vaníliás cukorral, hozzákavarjuk a mézet.
A kihűlt tésztát hosszában kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a csokoládés töltelékkel, rásimítjuk a mézes tejszínhabot. Rátesszük a második lapot, kissé megnyomkodjuk. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megdermedni. Kockára vágva kínáljuk.
Megjegyzés: Mivel zselatin nélkül készül, tálalásig hűtőben tartjuk, különben ellágyul, és nehezen szeletelhetővé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése