Hozzávalók: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 10 dkg egész dió, 9
tojás, 9 kanál cukor, 9 kanál liszt, 2 kanál őrölt dió, 6 dl + 2 kanál
tej, 1 kanál kakaó, 1 kanál mák, 1 csokoládés és 1 vanília puding, 1 sütőpor,
0,5 dl olaj.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket keményre verjük,
majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, míg elfogy a cukor,
majd lassanként belecsorgatjuk az olajat is. Végül beleszórjuk a sütőport és
fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ekkor három részre osztjuk, az egyiket
kivesszük egy kisebb tálba. Ehhez hozzákavarunk 3 kanál lisztet és a kanál
mákot. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, majd 10-15 perc alatt
megsütjük. A megmaradt masszába mixerrel beledolgozunk 6 tojás sárgáját, majd
kétfelé vesszük. Az egyikhez hozzá kavarunk 3
kanál lisztet, 2 kanál őrölt diót és 1 kanál tejet, majd ezt is
kisütjük. A harmadik részhez adjuk megmaradt 3 kanál lisztet, a kanál kakaót és
tejet, és jól kidolgozva ezt is készre sütjük. A lapokat kihűtjük.
Közben a pudingokat egyenként elkavarjuk 10-10 dkg cukorral
és 3-3 dl tejjel, főzzük keményre, és hagyjuk kihűlni. Közben a 10 dkg diót
törjük kisebb darabokra, és egy serpenyőben pirítsuk meg. Fújkáljuk le róla a
levált léhát, majd daráljuk le. Adjuk a kihűlt vaníliás krémhez, majd a puha
vaj felével kavarjuk habosra. A csokoládés pudingot is kavarjuk habosra a
vajjal.
Ezután összeállítjuk a süteményt: alulra kerül a diós-sárga
lap, erre a pörkölt diós krém, amiből keveset tegyünk félre a díszítéshez.
Óvatosan rányomkodjuk a kakaós lapot, erre rásimítjuk a csokoládés krémet,
végül a mákos lappal beborítjuk. A tetejét lekenjük a félretett diós krémmel,
majd reszelt csokoládéval megszórjuk. Azonnal kínálható, puha sütemény.
Megjegyzés: Ha valamelyik krém nem elég édes, porcukorral
ízesítsünk utána. Aki szereti, a csokoládés krémbe rumaromát is adhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése