Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg cukor, 15 dkg vaj, 12 dkg gluténmentes lisztkeverék, 2 nagy
kanál rizsliszt és 1 nagy kanál keményítő keveréke, 8 dkg étcsokoládé, 3 tojás,
1 csomag vanília, késhegynyi só, fél csomag sütőpor.
Hozzávalók
a diós réteghez: 15 dkg dióbél, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, negyedcsészényi
víz, késhegynyi só, 1 evőkanálnyi rumaroma vagy 1-1,5 kanálnyi vanília aroma.
Hozzávalók
a tetejére: 15 dkg csokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:A
sütőt előmelegítjük. A csokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk,
langyosra hűtjük. A tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliával habosra
verjük, majd beledolgozzuk a hűlt csokoládét is. Mixerrel jól eldolgozzuk, majd
kis adagonként hozzáadjuk az elkavart liszteket, a sütőporral együtt. Addig
dolgozzuk, míg szép, egynemű, híg masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt, közepes
méretű tepsibe öntjük, majd közepes tűznél tűzpróbáig sütjük. A tepsiben
hagyjuk kihűlni. Ha a tészta közepe sülés közben kissé felpuffadna, hűlés után
vágjuk egyenesre.
Miután
a süteményt kivettük, a helyére toljuk be a tepsibe szórt, kisebb-nagyobb
darabokra vágott diót 3 percig. Ezután a sütő ajtaját nyissuk le félig, a diót még
hagyjuk bent pörkölődni. Mikor kivesszük, kezünk között kissé dörzsöljük el,
majd fújkáljuk le róla a dió-léhát. Amíg a sütőben van, egy-egy darabot
kóstoljunk meg, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
Amikor
a tészta kihűlt, elkészítjük rá a karamellizált diót. Ehhez a cukrot a vízzel
feltesszük főni. Állandóan kavargatjuk, először habosan fortyog, majd szép sima
keverékké válik, és elkezd karamellizálódni. Ez körülbelül 10-15 percet vesz
igénybe. Amikor kezd szép sárgás-barnás színt felvenni, levesszük a tűzről, és
óvatosan belekavarjuk a tejszínt, illetve a kanál rumot. Vigyázzunk, mert
miközben a forró karamellhez öntjük a hideg tejszínt, forrni, bugyogni kezd. Kavarjuk
hozzá a dióbelet is, majd azonnal terítsük szét a sütemény tetején. Hagyjuk kihűlni. A csokoládét a tejszínnel
olvasszuk fel, majd egyenletesen öntsük a sütemény tetejére.
Még
langyosan vágjuk kockákra.
Megjegyzés:
a pörkölés miatt a diónak különlegesen finom íze lesz. Ugyanakkor nem kell
attól tartanunk, hogy a sütemény tetejéről kemény diót kell rágcsálnunk, a
forró karamellben a dió roppanósra puhul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése