Gluténmentes bejgli






Hozzávalók 4 nagyobb, vagy 6 kisebb rúd tésztájához:
60 dkg gluténmentes lisztkeverék, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg rizsliszt, 5 dkg kukoricakeményítő, 20 dkg margarin, 12 dkg zsír, 10 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanálnyi só, 1 dl hideg tejszín, 2-2,5 dl víz.
Hozzávalók a tetejére: 1 tojás.
Hozzávalók a töltelékhez: 35 dkg mák, 35 dkg dióbél, 25-25 dkg cukor, 15 dkg gluténmentes keksz morzsája, 0,5 l víz, ízlés szerint mazsola, fahéj, citromhéj.

Elkészítése:

A tölteléket pár órával hamarabb készítsük el, hogy legyen ideje teljesen kihűlni, különben megrepedezik tőle a tészta. A vizet osszuk kétfelé, mindegyikhez adjunk 25 dkg cukrot, és tegyük fel a tűzre. Addig kavargassuk, míg a cukor teljesen elolvad benne. Az egyiket azonnal öntsük rá az előzőleg finomra darált mákra, a másikat az őrölt dióra. Alaposan kavarjuk el, ízlés szerint fahéjjal, citromhéjjal, mazsolával ízesíthetjük. Hűtsük ki.
A tésztát estefelé kezdjük elkészíteni. A hozzávalókat a víz kivételével dolgozzuk össze, majd annyi vizet adjunk hozzá, hogy könnyen dolgozható, de nem túl lágy tésztát kapjunk. Az élesztőt sem kell külön keleszteni, csak dolgozzuk a tésztához.
Osszuk négy, vagy hat részre tetszés szerint, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk tepsi hosszúságúra, úgy, hogy akkora legyen, hogy a töltelékkel legalább kétszer meg tudjuk csavarni. A bejgli tésztájának nem kell vastagnak lenni, mint a kalácsénak. A tölteléket osszuk két-két vagy három-három részre, majd óvatosan, hogy a tészta ki ne szakadjon, kenjük rá a lapokra. Egy tojást válasszunk szét, a felvert sárgájával kenjük meg a bejgliket. Vigyük őket hűvös helyre, és hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon a tetejükön. Este kenjük le a felvert tojásfehérjével, majd reggelig hagyjuk pihenni. Semmiképp se hagyjuk melegen, mert a tészta túlkel, szétrepedezik.
Másnap reggel előmelegített sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük aranysárgára vagy szép pirosra.
Szeletelni csak kihűlés után tudjuk, de mindenképp érdemes langyosan megkóstolni. Nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése