Hozzávalók
4 nagyobb, vagy 6 kisebb rúd tésztájához:
60
dkg gluténmentes lisztkeverék, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg rizsliszt, 5 dkg
kukoricakeményítő, 20 dkg margarin, 12 dkg zsír, 10 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő,
2 tojás sárgája, 1 mokkáskanálnyi só, 1 dl hideg tejszín, 2-2,5 dl víz.
Hozzávalók
a tetejére: 1 tojás.
Hozzávalók
a töltelékhez: 35 dkg mák, 35 dkg dióbél, 25-25 dkg cukor, 15 dkg gluténmentes
keksz morzsája, 0,5 l víz, ízlés szerint mazsola, fahéj, citromhéj.
Elkészítése:
A
tölteléket pár órával hamarabb készítsük el, hogy legyen ideje teljesen
kihűlni, különben megrepedezik tőle a tészta. A vizet osszuk kétfelé,
mindegyikhez adjunk 25 dkg cukrot, és tegyük fel a tűzre. Addig kavargassuk,
míg a cukor teljesen elolvad benne. Az egyiket azonnal öntsük rá az előzőleg
finomra darált mákra, a másikat az őrölt dióra. Alaposan kavarjuk el, ízlés
szerint fahéjjal, citromhéjjal, mazsolával ízesíthetjük. Hűtsük ki.
A
tésztát estefelé kezdjük elkészíteni. A hozzávalókat a víz kivételével
dolgozzuk össze, majd annyi vizet adjunk hozzá, hogy könnyen dolgozható, de nem
túl lágy tésztát kapjunk. Az élesztőt sem kell külön keleszteni, csak dolgozzuk
a tésztához.
Osszuk
négy, vagy hat részre tetszés szerint, majd enyhén lisztezett felületen
nyújtsuk tepsi hosszúságúra, úgy, hogy akkora legyen, hogy a töltelékkel
legalább kétszer meg tudjuk csavarni. A bejgli tésztájának nem kell vastagnak
lenni, mint a kalácsénak. A tölteléket osszuk két-két vagy három-három részre,
majd óvatosan, hogy a tészta ki ne szakadjon, kenjük rá a lapokra. Egy tojást
válasszunk szét, a felvert sárgájával kenjük meg a bejgliket. Vigyük őket hűvös
helyre, és hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon a tetejükön. Este kenjük le a
felvert tojásfehérjével, majd reggelig hagyjuk pihenni. Semmiképp se hagyjuk
melegen, mert a tészta túlkel, szétrepedezik.
Másnap
reggel előmelegített sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük aranysárgára vagy
szép pirosra.
Szeletelni
csak kihűlés után tudjuk, de mindenképp érdemes langyosan megkóstolni. Nagyon
finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése