Hozzávalók egy közepes tortaformához, a tésztához: 20 dkg
sárgarépa, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg dió, 4 tojás, 2 dl olaj, 12
evőkanál tej, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 1 vaníliás cukor, 1
citrom héja; a krémhez: 10 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 2 kanál méz.
Elkészítése: a répákat megtisztítjuk, a reszelő nagylyukán
lereszeljük. A cukrokat a tojásokkal habosra verjük, hozzáadjuk a répát, azzal
is habzásig kavarjuk. Lassanként hozzáöntjük az olajat, majd a tejet, és szép,
egyneműre verjük. Fakanállal hozzákavarjuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat és
a citromhéjat, legvégül az apró darabokra vágott diót. Kikent, liszttel kiszórt
formába simítjuk, közepes tűzön körülbelül 15-20 percig, tűzpróbáig sütjük,
teljesen kihűtjük.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk
a mascarponét és a mézet, jól elkavarjuk. A kihűlt tésztát óvatosan, mert
könnyen törik, kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a töltelék felével, majd
legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Kivéve ráhelyezzük
a második lapot, ezt is lekenjük a maradék krémmel, majd az egészet hűtőbe
toljuk újabb egy órára.
Megjegyzés: Ha a töltelékből keveset félreteszünk, és
színezékkel megfestjük, nyomózsákkal vidám répákat is varázsolhatunk a sütemény
tetejére. Ha nincs narancssárga ételszínezékünk, pirosból és sárgából is
kikavarhatjuk. Abban az esetben, ha nem szeretnénk tölteni, citrommázat is
készíthetünk a tetejére, ehhez 1 nagyobb citrom levét kavarjuk simára annyi
porcukorral, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Kenjük le vele a torta tetejét,
majd hagyjuk, hogy megszikkadjon. Mindkettő nagyon finom, de a krém kissé
ünnepélyesebb
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése