A húsvéthétfő talán az egyetlen nap, amikor elnézzük
férfiainknak, ha kissé maguk is „eláznak” a nagy locsolkodás közepette. A
húsvét az egyik legvidámabb ünnepünk, a tavaszt, a termékenységet köszöntjük,
felvidulva a kellemes, napos időben. Erdélyben még sok helyen él a szokás, hogy
ezen a napon hagyományosan sonkát, kolbászt áldozzanak, szenteljenek a
templomokban. Aki egyszer is kóstolt szentelt sonkát, nem tagadhatja, hogy
annak valóban más íze van, mintha csak át lenne itatva a jó hírrel: „Krisztus
feltámadt!” . A régi öregek, disznóvágáskor a legszebb füstölt sonkát tették
félre húsvétra, ezzel is megtisztelve ezt a szép keresztény ünnepet. Melléje
kolbászt, tojást főztek, sárgatúrót és tormát fogyasztottak. Bevett szokás
volt, hogy egy szemernyi sem mehetett pocsékba, az étkezések utáni morzsát a
tenyerükbe szedve a tűzbe dobták.
Húsvét első napján, mint karácsony első napján is
leginkább szűk családi körben ünnepelünk szeretteinkkel, azonban húsvéthétfőn
megkezdődnek a bolondozások. A vicces, sokszor nem is rejtetten pajzán
locsolóversekkel betoppanó vendégeket pedig illik megvendégelni. Természetes,
hogy az ünnep hangulatához illő hideg ételekkel, sonkával, tojással,
kolbásszal, illetve süteményfélékkel várjuk őket. A hagyományos alapanyagokból
tetszetős, ínycsiklandozó hidegtálat variálhatunk, igazán kevés időráfordítással,
melyből egészen biztosan szívesen falatozik kicsi és nagy locsoló egyaránt.
Kolbászkrémmel töltött tojás: 5 tojást keményre főzünk,
majd miután kihűltek kettévágjuk. A sárgákat kiszedjük, majd 1 kis doboz
májkrémmel és 5 dkg darált kolbásszal habosra kavarjuk. Mustárral ízesítjük, ha
szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirospaprikával tetszés szerint megszínezzük, majd
megtöltjük vele a tojásokat.
Sonkakrémmel töltött sajttölcsér: 5 dkg füstölt sonka,
ezt ledaráljuk. Mustárral, tormával, tejföllel simára kavarjuk, majd sóval,
borssal ízesítjük. 5 sajtlapot először átlósan felcsavarunk, így két sarkos
tölcsérformát nyerünk. Ezután félbevágjuk, majd egy kiskanál segítségével
megtöltjük a töltelékkel.
Májkrémes, sonkás sajtrolád: Ezt előző nap készítsük el.
6 db lapkasajtra lesz szükségünk. Ezt még korábban vegyük ki a hűtőből, hogy
egy kissé lágyuljanak meg. Alufóliára terítünk belőle hármat egymás mellé, majd
még egy sort alá, úgy, hogy mindegyik oldalukról fedjék egymást kissé. Egy kis
doboz májkonzervet és mustárt kavarjunk habosra 2 tojás sárgájával, sóval,
borssal ízesítsük fel. A krémet kenjük a sajtlapokra, úgy, hogy a szélen
legalább 2 centimétert hagyjunk üresen, hogy tekerés közben ne folyjék ki a
töltelék. A krém tetejére fektessünk 4 vékony gépsonka lapot. Ha szükséges
vágjunk csíkokat a sonkából, hogy mindenhol fedje. Minél szorosabban csavarjuk
fel, ha az alufóliával kezdjük tekerni, könnyebben megy. Szorosan tekerjük
alufóliába, és másnapig hűtőben hagyjuk megszilárdulni. Ekkor éles késsel
szépen felszeleteljük.
Kolbásszal töltött füstölt karaj: egy nappal előbb készítsük
el. Egy szép formájú füstölt karaj közepébe éles, hosszú késsel fúrjunk kicsit
kisebb átmérőjű lyukat, mint amilyen vastag a kolbász. Vigyázzunk, nehogy túl
nagyra sikerüljön, mert a kolbász „lötyögni” fog benne. A kolbászt óvatosan
átnyomjuk rajta, majd becsomagolva másnapig hűtőbe tesszük. Ekkor éles késsel
nem túl vékony szeleteket vágunk belőle. A kolbász, amit használunk, ne legyen
sem túl lágy, mert úgy nem lehet elvágni, sem túl szikkadt, mert akkor meg
törik.
Paprikás, zöldhagymás sonkakocka
Ezt főleg akkor érdemes elkészíteni, ha néhány alapanyagból
megmarad valamennyi. Előző este készítsük el. Az előző receptből megmaradt
tojásfehérjét reszeljük le, apró kockákra vágott paprikával,
petrezselyemzölddel, vágott zöldhagymaszárral, vajjal, tormával kavarjuk
habosra, és ízesítsük fel. Ha van sonka, kolbász, azt is hozzáadhatjuk. Ha
maradt meg sajt illetve gépsonka lapunk, töltsük meg a krémmel, majd alufóliába
csomagolva másnapig hűtőben pihentetjük.
A hidegtálat díszíthetjük vékony szeletekre vágott füstölt
sonkával, finom, legyezőformára hajtogatott sajtlapokkal, vékony, hosszú
csíkokra vágott sós túróval, vékony kolbásszal, vastagabb kolbászkarikával,
illetve bármi mással, ami kezünk alatt van. A már elkészült tálra retket,
paradicsomot, zöldhagymát illetve lilahagymát, uborkát is halmozhatunk, illetve
egy, a képen látható, narancshéjból kialakított kosárkába olívabogyót is
helyezhetünk. A magyaros hatás kedvéért vékonyan pirospaprikával illetve
borssal csíkokat húzhatunk a sonkára, sajtra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése