Lajcsi szelet




Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 kanál langyos méz, 2 tojás, 2 evőkanál kakaó, 1 sütőpor.
A krémhez: 2 csokoládé ízű puding, 25 dkg cukor, 2 kanál liszt, 0,6 liter tej, 1 kocka vaj.
A tésztához az egész tojásokat fehéredésig kavarjuk a cukorral, a mézzel és a sütőporral. Hozzákavarjuk a margarint is, majd a kakaót is beledolgozzuk. Ezután jól dolgozható tésztává gyúrjuk. Három cipóba osszuk, kevés liszttel megszórva, letakarva fél órát pihenni hagyjuk. Ekkor újra összegyúrjuk, majd lisztezett felületen közepes tepsi hátnyira nyújtjuk, és nem túl forró sütőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjon, mert kemény lesz. Egyenletes felületre csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingporokat a liszttel, a cukorral és a tejjel gőz felett sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a vajat, és megtöltjük vele a lapokat. A sütemény tetejét kevés vajjal felolvasztott csokoládéval húzzuk be.
Megjegyzés:  egy nappal felhasználás előtt süssük, bár, ha nem szárítottuk ki véletlenül a lapokat gyorsan megpuhul. Azonban másnapra összeérik, és egy igazán finom süteményt kapunk. Ha ünnepélyesebbé szeretnénk tenni, miután annyira puhult, hogy szépen felvághatjuk, és már nem törik, vágjuk egyforma, körülbelül 5-6 centiméternyi kockákra, majd a csokoládéval vonjuk be a tetejét és az oldalait is. Ehhez nagyon megfelel a sütőrács, erre rakjuk a tésztákat, hogy a csokoládé a rács alatt elhelyezett alufóliára csorogjon. Innen dermedés után összeszedjük, és újra felolvasztjuk. Ha egyszerre nem fér az összes sütemény, készíthetjük két adagban is. Miután a csokoládé megdermedt, mindegyik süteményre nyomjunk egy kevés félretett krémből csokoládérózsát, amit tetszés szerint hagyhatunk így is, vagy behúzhatunk olvasztott csokoládéval.
Tipp: A krémhez, miután szép habosra kavartuk, ízlés szerint adhatunk rumaromát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése