Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg
cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 kanál langyos méz, 2 tojás, 2 evőkanál kakaó,
1 sütőpor.
A krémhez: 2 csokoládé ízű
puding, 25 dkg cukor, 2 kanál liszt, 0,6 liter tej, 1 kocka vaj.
A tésztához az egész tojásokat
fehéredésig kavarjuk a cukorral, a mézzel és a sütőporral. Hozzákavarjuk a
margarint is, majd a kakaót is beledolgozzuk. Ezután jól dolgozható tésztává
gyúrjuk. Három cipóba osszuk, kevés liszttel megszórva, letakarva fél órát pihenni
hagyjuk. Ekkor újra összegyúrjuk, majd lisztezett felületen közepes tepsi
hátnyira nyújtjuk, és nem túl forró sütőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy
kiszáradjon, mert kemény lesz. Egyenletes felületre csúsztatjuk, és hagyjuk
kihűlni.
A krémhez a pudingporokat a
liszttel, a cukorral és a tejjel gőz felett sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
Hozzáadjuk a vajat, és megtöltjük vele a lapokat. A sütemény tetejét kevés
vajjal felolvasztott csokoládéval húzzuk be.
Megjegyzés: egy nappal felhasználás előtt süssük, bár, ha
nem szárítottuk ki véletlenül a lapokat gyorsan megpuhul. Azonban másnapra
összeérik, és egy igazán finom süteményt kapunk. Ha ünnepélyesebbé szeretnénk
tenni, miután annyira puhult, hogy szépen felvághatjuk, és már nem törik,
vágjuk egyforma, körülbelül 5-6 centiméternyi kockákra, majd a csokoládéval
vonjuk be a tetejét és az oldalait is. Ehhez nagyon megfelel a sütőrács, erre
rakjuk a tésztákat, hogy a csokoládé a rács alatt elhelyezett alufóliára
csorogjon. Innen dermedés után összeszedjük, és újra felolvasztjuk. Ha
egyszerre nem fér az összes sütemény, készíthetjük két adagban is. Miután a
csokoládé megdermedt, mindegyik süteményre nyomjunk egy kevés félretett krémből
csokoládérózsát, amit tetszés szerint hagyhatunk így is, vagy behúzhatunk olvasztott
csokoládéval.
Tipp: A krémhez, miután szép
habosra kavartuk, ízlés szerint adhatunk rumaromát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése