Hozzávalók:
15 dkg gluténmentes lisztkeverék, 7 dkg rizsliszt és 3 dkg kukoricaliszt
keveréke, 15 dkg cukor, 4 közepes nagyságú alma, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 2
dl olaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 kiskanálnyi fahéj.
Elkészítése:
Az
almákat megmossuk és meghámozzuk, majd négybe vágva kisebb darabokra aprítjuk. A
citrom levét kicsavarjuk. Az almára szórunk két kanálnyi cukrot, majd a
citromlével meglocsoljuk, jól összekavarjuk, néha felkavarjuk.
A
tésztához a tojást a cukrokkal habosra verjük, míg háromszorosára nő. A
liszteket kavarjuk össze, adjuk hozzá a sütőport is, majd kanalanként forgassuk
bele a tojásos masszába. Szórjuk rá a fahéjat, és kavarjuk szép sima, egynemű
masszává. A sütőt közben melegítsük elő.
A masszához kavarjuk hozzá az olajt, amikor szép sima, kavarjuk hozzá az
almát is.
Középső
méretű, tortaformát kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg kevés gluténmentes
liszttel, majd a masszát egyenletesen simítsuk bele. Nem túl forró sütőben,
körülbelül 40-45 perc alatt süssük tűzpróbáig. Ha közben úgy ítélnénk, hogy a
sütemény teteje már elég barna, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túl
sötétre égjen. Langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen is ízletes desszert.
Megjegyzés:
szaftos, omlós süteményt kapunk, amit ha kedvünk tartja, kevés tejszínhabbal,
porcukorral megszórva kínálhatunk, de önmagában is nagyon finom. Másnapra sem
szárad ki.
Tipp:
a meghámozott almák héját ne dobjuk ki. Kevés vízzel felöntve főzzük lassú
tűzön 5 percig, ekkor adjunk hozzá kevés cukrot, ezzel újabb 5 percig főzzük. Fedő
alatt hagyjuk kellemes melegre hűlni, majd ízlés szerint citromlével
ízesíthető. Melegen melegítő hatású, nyáron jól behűtve kiváló hűsítő. Aki
szereti, kevés fahéjat is tehet hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése