Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kemény, de érett szilva, 6
dkg cukor, 2 dl tej, 1 csapott evőkanál liszt, fél mokkáskanálnyi fahéj, csipet
szegfűszeg, citromlé, csipet só.
Elkészítése: A szilvákat megmossuk, annyi vízben, ami éppen
ellepi, főni tesszük. Úgy válasszunk edényt, amiben épp elfér, különben sok
lesz a víz alatta. Hozzászórjuk a cukrot, fedő alatt pár perc alatt, lassú
tűzön felforraljuk. Közben a lisztet simára kavarjuk a tejjel, amikor a szilva
héja szétreped, a habarást hozzákavarjuk a leveshez, fűszerezzük, és óvatosan
kavargatva 2-3 percig, lassan forraljuk. Levesszük, hagyjuk kihűlni. Tálalás
előtt hűtőszekrényben alaposan lehűtjük, fogyasztás előtt citromlével ízlés
szerint elkavarjuk.
Megjegyzés: Már csak azért is kiváló nyári leves, mert
pillanatok alatt elkészül. Behűtve tejszínhabot is kínálhatunk mellé, de akár
1-1 gömb vaníliafagylalttal is tálalhatjuk.
Tipp: Ha a habarásunk véletlenül csomósra sikeredne, ne
keseredjünk el, teaszűrőn csorgassuk a leveshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése