Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg érett szilva (lehet lila és
fehér vegyesen), 2 kanál cukor, 1 dl finom szárazbor, 1 kiskanál ecet, csipet
só.
Elkészítése: A szilvákat alaposan megmossuk, kimagvaljuk,
négybe vágjuk. Annyi vizet öntünk hozzá, ami éppen ellepi, rászórjuk a cukrot, a csipet sót, időnként megkavarva
addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Ekkor hozzáöntjük a bort és az ecetet, ezzel
ismét addig kavargatjuk, míg mártás sűrűségű lesz. Hideg-meleg sültekhez, főtt
húshoz, vagdaltak mellé kínáljuk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot, vagy
ha nincs kéznél bor, készíthetjük vízzel is.
Megjegyzés: Tovább kísérletezhetünk a mártás ízesítésével,
ha kevés fahéjat, szegfűszeget adunk hozzá. Ez esetben leginkább vörös húsok
mellé illik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése