Chocolate con Churros, a spanyol fánk




Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl víz, negyed mokkáskanálnyi só; a sütéshez: olaj; a mártogatóhoz 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, fahéj, porcukor.
Elkészítése: A vajat a vízzel és a sóval forrni tesszük, ha forr, egyszerre beleöntjük a lisztet, és addig kavargatjuk, míg a tészta labdaszerűen összeáll. A tűzről levesszük, időnként összekavarva kihűtjük, majd egyenként alaposan beledolgozzuk a tojásokat. A masszából csillagcsövű nyomócsőbe kanalazunk, majd a már bő, felhevített olajba nyomunk arasznyi csíkokat. Először girbegurbák lesznek, de pár próbálkozás után sikerülni fog. Egy forró olajba mártott villával tudjuk a tésztát a nyomócsőtől elválasztani, illetve a villa segítségével alakítani is a még frissen olajba nyomott tésztát. Mindkét oldalukról süssük szép aranysárgára, majd papírszalvétára szedve az olajat csepegtessük le. A fánkokat fahéjas porcukorban forgassuk meg, majd tálaláskor mártogassuk a felolvasztott csokoládé és tejszín keverékébe.
Megjegyzés: A sütemény történelme a múltba vész, de a római iratok már említik, hogy annak idején már ugyanolyan közkedvelt volt, mint napjainkban, amikor az utcán sütve is árulják a nagyobb városokban, elsősorban reggelente, mivel ez afféle reggeli ínyencség. A spanyol hiedelemvilágban egyébként a fánk és a csokoládé nagyon jó hatással van a másnaposságra, ez utóbbit pedig időnként különféle hozzávalókkal, így például chilivel is ízesítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése