Hozzávalók egy közepes tortaformához, a tésztához: 20 dkg
csokoládé, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál erős feketekávé,
1 sütőpor; a tetejére: 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 2 evőkanál víz,
savanykás lekvár; a tálaláshoz és a díszítéshez 2 dl tejszínhab.
Elkészítése: Az apróra tört csokoládét a cukorral, a kávéval
és a vajjal, gőz fölött felolvasztjuk, de épp csak addig, hogy simára kavarhassuk,
nem szabad felforralni. A tojás fehérjét
kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük
kissé, majd a mixert félretesszük. Először kanalanként belekavarjuk a lisztet,
mindig óvatosan eldolgozva, majd apránként hozzákavarjuk a csokoládés masszát
és a sütőport. Kikent, kilisztezett formába öntjük, majd közepes, előmelegített
sütőben körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük, rácsra borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a csokoládét kis darabokra vágjuk, a tejszínnel
és a vízzel felolvasztjuk. Közben a torta tetejét lekvárral lekenjük. A
kenhetővé vált csokoládés glazúrt a tortára simítjuk. Elég hamar dermed, de az
állaga nem kemény, hanem krémes, lágy lesz. A tortát keményre vert tejszínhab
rózsával díszítjük, és további tejszínhabbal kínáljuk. Nagyon finom, valósi
csokoládé ízű sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése