Vasárnap csokoládétorta




Hozzávalók egy közepes tortaformához, a tésztához: 20 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál erős feketekávé, 1 sütőpor; a tetejére: 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 2 evőkanál víz, savanykás lekvár; a tálaláshoz és a díszítéshez 2 dl tejszínhab.
Elkészítése: Az apróra tört csokoládét a cukorral, a kávéval és a vajjal, gőz fölött felolvasztjuk, de épp csak addig, hogy simára kavarhassuk, nem szabad felforralni.  A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kissé, majd a mixert félretesszük. Először kanalanként belekavarjuk a lisztet, mindig óvatosan eldolgozva, majd apránként hozzákavarjuk a csokoládés masszát és a sütőport. Kikent, kilisztezett formába öntjük, majd közepes, előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük, rácsra borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a csokoládét kis darabokra vágjuk, a tejszínnel és a vízzel felolvasztjuk. Közben a torta tetejét lekvárral lekenjük. A kenhetővé vált csokoládés glazúrt a tortára simítjuk. Elég hamar dermed, de az állaga nem kemény, hanem krémes, lágy lesz. A tortát keményre vert tejszínhab rózsával díszítjük, és további tejszínhabbal kínáljuk. Nagyon finom, valósi csokoládé ízű sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése