A hűvös napokban van-e finomabb, mint egy gesztenyeillatú
ízletes sütemény? Ilyenkor a kevesebb fény miatt a melatonin nevű hormon
hatására az emberek borúsabbak mint a verőfényes nyári napokon, ez is
magyarázza azt, hogy többször megkívánjuk a boldogsághormonokat ébredésre bíró
finomságainkat, mint például a csokoládét. Ahogy mondani szokták, a gesztenye
ezúttal csak hab a tortán (és tortában). Lepjük meg családunkat ezzel a kicsit
ugyan idő-, és munkaigényes, ám annál ízletesebb süteménnyel, és meglátjuk,
arcukra egy időre visszatér a nyári nap mosolya is. A torta amolyan békebeli
aromát hordoz, abszolút természetes, házias ízű. Egy ízletes kávéval pedig egy
szelet a boldogságból.
Hozzávalók (1 kerek tortaformához), a tésztához: 5 tojás, 6
kanál liszt, 6 kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 nagy kanál kakaó; a krémhez: 25
dkg gesztenyemassza, 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 2 dl tejszín, 2
kanál méz, ha szükséges, porcukor, rumaroma; a tetejére és a bevonathoz: 20 dkg
magas kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín, tört pisztácia.
Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A
fehérjéket félig felverjük, hozzáadunk 1 kanál vizet, azzal is kidolgozzuk.
Kanalanként beleszórjuk a cukrot, mindegyikkel alaposan felverve. Amikor kemény
hab, egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját is, összedolgozzuk. A gépet
félretéve kanalanként rászórjuk a sütőporral és kakaóval leszitált lisztet,
óvatosan, alulról felfelé történő mozgásokkal felkavarjuk, hogy minél több
levegő menjen a tésztába, így lesz szép könnyű. 4 egyenlő részre osztjuk. A
tortaforma alját előkészítjük, egyenként rákenjük a tésztát, kisütjük,
kihűtjük.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét
megolvasztjuk, lassanként hozzácsorgatjuk a tejszínhez, összekavarjuk a mézzel,
majd az egészet az áttört gesztenyével. Rumaromával ízesítjük, ha szükséges
porcukorral édesítjük, pár kanállal félreteszünk belőle. A kihűlt lapokat
meglocsoljuk pici rumaromával, rákenjük a három részre osztott krémet, a
lapokat kissé megnyomogatjuk, a felső lapra rákenjük a félretett csokoládés
krémet, hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Kivéve a bevonathoz valókat
összeolvasztva rákenjük. Tetejére gesztenyegolyócskákat rakhatunk, és
megszórjuk pisztáciával. Tálalás előtt legalább 1 éjjelt érdemes hűtőben vagy
hűvös helyen pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése