Csokoládétorta mézes, tejszínhabos, gesztenyés töltelékkel


A hűvös napokban van-e finomabb, mint egy gesztenyeillatú ízletes sütemény? A torta amolyan békebeli aromát hordoz, abszolút természetes, házias ízű. Egy ízletes kávéval pedig egy szelet a boldogságbólm illetve remek választás karácsonyi desszertként is. 





Hozzávalók (1 kerek tortaformához), a tésztához: 5 tojás, 6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 nagy kanál kakaó; a krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 2 dl tejszín, 2 kanál méz, ha szükséges, porcukor, rumaroma; a tetejére és a bevonathoz: 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín, tört pisztácia.

Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, hozzáadunk 1 kanál vizet, azzal is kidolgozzuk. Kanalanként beleszórjuk a cukrot, mindegyikkel alaposan felverve. Amikor kemény hab, egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját is, összedolgozzuk. A gépet félretéve kanalanként rászórjuk a sütőporral és kakaóval leszitált lisztet, óvatosan, alulról felfelé történő mozgásokkal felkavarjuk, hogy minél több levegő menjen a tésztába, így lesz szép könnyű. 4 egyenlő részre osztjuk. A tortaforma alját előkészítjük, egyenként rákenjük a tésztát, kisütjük, kihűtjük.





A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét megolvasztjuk, lassanként hozzácsorgatjuk a tejszínhez, összekavarjuk a mézzel, majd az egészet az áttört gesztenyével. Rumaromával ízesítjük, ha szükséges porcukorral édesítjük, pár kanállal félreteszünk belőle. A kihűlt lapokat meglocsoljuk pici rumaromával, rákenjük a három részre osztott krémet, a lapokat kissé megnyomogatjuk, a felső lapra rákenjük a félretett csokoládés krémet, hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Kivéve a bevonathoz valókat összeolvasztva rákenjük. Tetejére gesztenyegolyócskákat rakhatunk, és megszórjuk pisztáciával. Tálalás előtt legalább 1 éjjelt érdemes hűtőben vagy hűvös helyen pihentetni, hogy az ízek összeérjenek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése