Teljes egészében házi hamburger

Nagyon finom. A kiformázott hamburgerpogácsákat érdemes hűtőben megdermeszteni sütés előtt, különben kicsit problémás, mert lágy. Biztos sikerünk lesz vele, bárkinek is készítjük el.


Hamburgerzsömle

Hozzávalók 8 nagy zsömléhez: 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 2-2 teáskanálnyi só és cukor, kb. 5 dl tej; 1 kicsi tojás, szezámmag; zsiradék.



Elkészítése: 2 dl langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a szitált lisztet és annyi langyos tejet, hogy rugalmas, nem túl lágy, és nem túl kemény tésztát kapjunk (4-5 dl tej összesen), addig gyúrjuk, míg szépen kezd elválni az edény falától. Hozzáadjuk a sót és a puha vajat, újra szépen kidolgozzuk. Letakarva duplájára kelesztjük. A lisztes felületre borított tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, két tenyerünk között cipóvá formázzuk, olajjal megkent sütőpapíros lemezre helyezzük, ismét kelni hagyjuk. A tojást felverjük, a zsemléket lekenjük, megszórjuk szezámmaggal, megspricceljük kevés vízzel, és 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5 perc után a hőfokot visszavesszük 220 fokra. Körülbelül 25-30 perc alatt – figyeljük – megsütjük. Kivéve vastagabb ruhával letakarjuk, így nagyon jó puha lesz.

Megjegyzés: Amikor a sütőt bekapcsoljuk az aljába tegyünk egy kisebb edényben vizet is, a gőzös sütőben szebb lesz a hamburgerünk.

Hamburgerpogácsa

Hozzávalók 8 nagy darabhoz: 80 dkg csirkehús (combról levágott hús és mellehúsa vegyesen, bőröstől), 1 kicsi tojás, 1 kisebb szelet kenyér, fél vöröshagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors; a panírhoz: liszt, 3 tojás, kukoricapehely, kenyérmorzsa; zsiradék.



Elkészítése: a húsokat kis lyukú darálón a hagymákkal együtt ledaráljuk, a végén utána daráljuk a kisebb szelet kenyeret is. Hozzákavarjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, jól kidolgozzuk. Olajos kézzel 8 egyenlő pogácsát formázunk belőle (először gombóccá formázzuk, majd kilapítjuk), olajos felületre rakjuk. Húslapáttal alányúlva a lisztes edénykébe tesszük, megfordítjuk, a sózott, borsozott, felvert tojásba is belemártjuk, végül a morzsával elkavart apróra tört kukoricapehelybe forgatjuk, forró olajba rakjuk, és mindkét oldaláról megsütjük.

Megjegyzés: Az első pár pogácsával meggyűlhet a bajunk, mivel meg kell szokni, hogyan panírozhatunk darált húst, de villát, vagy húslapátot használva hamar belejövünk, hogyan tehetjük be az olajba, hogy szépen megtartsa a formáját, ne törjön szét. Megéri a próbálkozást, higgyék el.

Az összeállításnál bármit felhasználhatunk amit szeretünk, vagy ami kéz alatt van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése