Hozzávalók (4 személyre): 2 darab 80-90 dkg-os sütőtök, 1 kg csirkecomb, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, rozmaring, piros színű friss paprika, zsiradék; a szószhoz: 2 birsalma, cukor, csipet fahéj, 1 teáskanál vaj.
Elkészítése: A sütőtököket hosszában kettévágjuk, a
magházukat kikaparjuk, és vágással lefelé sütőpapírral kibélelt tepsire
helyezzük, puhára sütjük, kihűtjük. Közben az aprított hagymákat zsiradékon
megdinszteljük, leszűrjük a zsiradékból. A csirkecombokat kicsontozzuk, a húst
bőrével a hagymával együtt ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés aprított
rozmaringgal és a tojással alaposan kidolgozunk. Kanállal a tök belsejét
kikaparjuk úgy, hogy ujjnyi széle maradjon, kissé sózzuk, borsozzuk. A húst
négy részre osztjuk. 1-1 részt belekanalazunk a tökök egyik felébe. Rávágunk
pár hosszú csík paprikát, kissé belenyomkodjuk a húsba. Az alsó tökök párjába
is belekanalazunk 1-1 rész húst, és beborítjuk az alsó tököt, kissé rányomjuk. Egy
zsineggel átkötjük, előkészített tepsibe téve 170 fokon egy órát sütjük. Hidegen
és melegen is finom.
A birsszószhoz az almákat alaposan megmossuk, kis kockákra
vágjuk, és annyi cukorral tesszük fel főni, hogy kellemesen édeskés legyen.
Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi. Ha megfőtt botturmix segítségével
kidolgozzuk, elkavarjuk benne a vajat és kevés fahéjjal ízesítjük.
Megjegyzés. Amikor a húst a tökökbe kanalazzuk gondosan
nyomkodjuk bele, hogy a tököt mindenhol kitöltse, ne legyenek üreges részei.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése