Birsszószos töltött sütőtök

Hozzávalók (4 személyre): 2 darab 80-90 dkg-os sütőtök, 1 kg csirkecomb, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, rozmaring, piros színű friss paprika, zsiradék; a szószhoz: 2 birsalma, cukor, csipet fahéj, 1 teáskanál vaj.



Elkészítése: A sütőtököket hosszában kettévágjuk, a magházukat kikaparjuk, és vágással lefelé sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, puhára sütjük, kihűtjük. Közben az aprított hagymákat zsiradékon megdinszteljük, leszűrjük a zsiradékból. A csirkecombokat kicsontozzuk, a húst bőrével a hagymával együtt ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés aprított rozmaringgal és a tojással alaposan kidolgozunk. Kanállal a tök belsejét kikaparjuk úgy, hogy ujjnyi széle maradjon, kissé sózzuk, borsozzuk. A húst négy részre osztjuk. 1-1 részt belekanalazunk a tökök egyik felébe. Rávágunk pár hosszú csík paprikát, kissé belenyomkodjuk a húsba. Az alsó tökök párjába is belekanalazunk 1-1 rész húst, és beborítjuk az alsó tököt, kissé rányomjuk. Egy zsineggel átkötjük, előkészített tepsibe téve 170 fokon egy órát sütjük. Hidegen és melegen is finom.

A birsszószhoz az almákat alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, és annyi cukorral tesszük fel főni, hogy kellemesen édeskés legyen. Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi. Ha megfőtt botturmix segítségével kidolgozzuk, elkavarjuk benne a vajat és kevés fahéjjal ízesítjük.

Megjegyzés. Amikor a húst a tökökbe kanalazzuk gondosan nyomkodjuk bele, hogy a tököt mindenhol kitöltse, ne legyenek üreges részei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése