Olajbogyós csirkerúd hamis ananászkompóttal

Hozzávalók: 1,50 kg csirkecomb, 8-10 közepes olajbogyó, kb. 2 ujjnyi piros és narancssárga paprika, 2-3 friss chili, vagy 1 teáskanálnyi chilipehely, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, fél teáskanál őrölt kömény; pirospaprika; a hamis ananászhoz: 1 közepes kistök, fél citrom, citromlé, cukor ízlés szerint.


Elkészítése: Először a hamis ananászhoz a kistököt meghámozzuk, kb. 2x2 cm kockákra vágjuk, a szeletekre vágott citrommal, annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni. Ha felfőtt, cukorral és citromlével ízesítjük, épp csak roppanósra főzzük, saját levében kihűtjük. A csirkehúst a hagymákkal ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott paprikákat és olajbogyót. Sózzuk, borsozzuk, beledolgozzuk az őrölt köményt. Jól kidolgozzuk, olajos kézzel rudat formázunk belőle. Dupla alufóliába csomagoljuk, a végeket jól eldolgozzuk, hogy a fólia jól zárjon, közben szép rúd alakúra formázzuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a rudat, és 170 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük, óvatosan, kés vagy olló segítségével vágjuk fel a tetején a fóliát, vigyázva, hogy a kiáramló gőz meg ne égessen. Takarjuk ki, az egyik végéből vágjunk le egy szeletet és ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ezután húslapáttal emeljük át rácsra, hogy kihűljön. Nem muszáj, de megforgathatjuk pirospaprikába is, így látványosabb. A hamis ananásszal kínáljuk. Megjegyzés: tulajdonképpen bármilyen édeskés-savanykás gyümölccsel vagy kompóttal jól illik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése