Fiiinom grillcsirke


Abszolút kedvenc nálunk, egyszerűen nem bírjuk megunni. 

Ha van a sütőjükben grill funkció, mindenképp használják ki, főleg egész csirke sütésére. Egészen más ízű a végeredmény, a bőre ropogós, a hús omlós és szaftos lesz. Egy alulra tett tepsibe a mindenképp fogjuk fel a levét, mert tálalás előtt egy kis huncutsággal még ellenállhatatlanná tesszük. Hogyan? A végén elárulom :)


Vegyünk egy szép csirkét, tisztítsuk meg, a nedvességet itassuk fel, majd az egészet vajjal alaposan kenjük be. Ez sajnos kézi munka és maszatos, de nagyon megéri. Sóval és borssal dörzsöljük be. Sokféle csirkefűszer kapható, ezeket ki lehet próbálni, de én meg vagyok róla győződve, hogy a csirke nem kíván erős fűszerezést. A kész csirkét azonnal is süthetjük. Állítsuk grillcsirke sütőre, ha ez nincs, a csirkét a mellénél vágjuk ketté és terítsük ki, úgy grillezzük, rácsra téve, alá tepsit helyezve. Toljuk 190 fokon grill módozatra, lehetőleg légkeveréses, sütőbe. A csirkék sütési idejét nagyjából úgy számolják ki, hogy 30 perc sütés alapból, amihez 50 dekagrammonként még hozzáadunk 20 percet. Ez azt jelenti, hogy egy 1,50 dkg-os csirke 90 percet kell üljön a sütőben. Közben saját levével minél többet locsolgatjuk, annál ízletesebb lesz. 
A kész csirkét körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, így nem folyik ki az értékes leve felvágáskor.
Közben a felfogott levét elbolondítjuk egy kis előre elkészített fokhagymás lével. Ehhez 5-6 (10-12 - mérettől függően) cikk fokhagymát törjünk át, és főzzünk fel kb. 2-3 dl enyhén sós vízzel. Amikor kész, kavarjuk el a csirke levével. Ne öntsük le vele a csirkét, mert akkor megpuhul a bőre, de nyugodtan mártogassuk bele a húst, mert egyszerűen ellenállhatatlan.

Tipp: A csirke alá tett tepsit alufóliával vonjuk be, úgy kevesebb lesz a mosogatnivalónk... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése