Abszolút kedvenc nálunk, egyszerűen nem bírjuk megunni.
Ha van a sütőjükben grill funkció, mindenképp használják ki,
főleg egész csirke sütésére. Egészen más ízű a végeredmény, a bőre ropogós, a
hús omlós és szaftos lesz. Egy alulra tett tepsibe a mindenképp fogjuk fel a levét, mert tálalás előtt
egy kis huncutsággal még ellenállhatatlanná tesszük. Hogyan? A végén elárulom :)
Vegyünk egy szép csirkét, tisztítsuk meg, a nedvességet
itassuk fel, majd az egészet vajjal alaposan kenjük be. Ez sajnos kézi munka és
maszatos, de nagyon megéri. Sóval és borssal dörzsöljük be. Sokféle
csirkefűszer kapható, ezeket ki lehet próbálni, de én meg vagyok róla győződve,
hogy a csirke nem kíván erős fűszerezést. A kész csirkét azonnal is süthetjük.
Állítsuk grillcsirke sütőre, ha ez nincs, a csirkét a mellénél vágjuk ketté és terítsük ki, úgy grillezzük, rácsra téve, alá tepsit helyezve. Toljuk 190 fokon grill módozatra, lehetőleg
légkeveréses, sütőbe. A csirkék sütési idejét nagyjából úgy számolják ki, hogy
30 perc sütés alapból, amihez 50 dekagrammonként még hozzáadunk 20 percet. Ez
azt jelenti, hogy egy 1,50 dkg-os csirke 90 percet kell üljön a sütőben. Közben
saját levével minél többet locsolgatjuk, annál ízletesebb lesz.
A kész csirkét
körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, így nem folyik ki az értékes leve
felvágáskor.
Közben a felfogott levét elbolondítjuk egy kis előre elkészített
fokhagymás lével. Ehhez 5-6 (10-12 - mérettől függően) cikk fokhagymát törjünk át, és főzzünk fel kb. 2-3 dl
enyhén sós vízzel. Amikor kész, kavarjuk el a csirke levével. Ne öntsük le vele
a csirkét, mert akkor megpuhul a bőre, de nyugodtan mártogassuk bele a húst,
mert egyszerűen ellenállhatatlan.
Tipp: A csirke alá tett tepsit alufóliával vonjuk be, úgy kevesebb lesz a mosogatnivalónk...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése