Mustáros, sörös csülök almás káposztával




Hozzávalók (4 személyre): 1 szép csülök, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál szemes bors, só, babérlevél, mustár, sör, sertésfűszer, rozmaring, alma; a körethez: 1 szép fej káposzta, 2-3 sárgarépa, 4-5 édeskés alma, só, 2 kanál cukor, 2 kanál ecet.
Elkészítése: A csülköt tűz fölött, minden oldaláról kissé megperzseljük, alaposan megmossuk, a felkunkorodó részeket lekapargatjuk. Jól megmossuk, kuktába tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. 2 ujjnyira ellepi. 3-4 babérlevelet adunk hozzá, negyedekbe belevágunk egy vöröshagymát, rászórjuk a szemes borsot, majd megsózzuk, lezárjuk, jelzés után 1 órán át, lassú tűzön főzzük, levesszük. 15 perc pihenés után kibontjuk, a húst kiemeljük. Egy alufóliával kibélelt tepsibe zsiradékot kenünk, vagy öntünk, a csülköt beletesszük. Minden oldalát bedörzsöljük a sertésfűszerrel, majd alaposan bekenjük mustárral. 3-4 almát vastagabb cikkekre vágunk, köré rakjuk, mellé rozmaringágakat helyezünk, felöntjük annyi sörrel, hogy kb. 2 ujjnyira érjen. Előmelegített sütőben, saját levével locsolgatva piros ropogósra sütjük. Ha szükséges, sörrel utána pótolunk.
Közben a káposztát legyaluljuk, a sárgarépát lereszeljük, megsózzuk. Egy nagy edényben zsiradékot hevítünk, a káposztás répát megpároljuk benne, sűrűn kavargatva, fedő alatt. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát, együtt addig sütjük, míg az alma megpuhul. Rászórjuk a cukrot, a tüzet erősre véve kavargatva sütjük kb. 5 percig. Ekkor ráöntjük az ecetet, további erős tűznél kavargatva sütjük, míg az ecet erős szaga már nem érzik.
A kisült csülköt 10 percig pihentetjük, utána gyönyörűen szeletelhetővé válik. Az almás párolt káposztával kínáljuk, természetesen jól csúszik mellé egy pohár ízletes sör.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése