Hozzávalók (4 személyre): 1 szép csülök, 1 vöröshagyma, 1
kiskanál szemes bors, só, babérlevél, mustár, sör, sertésfűszer, rozmaring,
alma; a körethez: 1 szép fej káposzta, 2-3 sárgarépa, 4-5 édeskés alma, só, 2
kanál cukor, 2 kanál ecet.
Elkészítése: A csülköt tűz fölött, minden oldaláról kissé
megperzseljük, alaposan megmossuk, a felkunkorodó részeket lekapargatjuk. Jól
megmossuk, kuktába tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. 2 ujjnyira ellepi.
3-4 babérlevelet adunk hozzá, negyedekbe belevágunk egy vöröshagymát, rászórjuk
a szemes borsot, majd megsózzuk, lezárjuk, jelzés után 1 órán át, lassú tűzön
főzzük, levesszük. 15 perc pihenés után kibontjuk, a húst kiemeljük. Egy
alufóliával kibélelt tepsibe zsiradékot kenünk, vagy öntünk, a csülköt
beletesszük. Minden oldalát bedörzsöljük a sertésfűszerrel, majd alaposan
bekenjük mustárral. 3-4 almát vastagabb cikkekre vágunk, köré rakjuk, mellé
rozmaringágakat helyezünk, felöntjük annyi sörrel, hogy kb. 2 ujjnyira érjen.
Előmelegített sütőben, saját levével locsolgatva piros ropogósra sütjük. Ha
szükséges, sörrel utána pótolunk.
Közben a káposztát legyaluljuk, a sárgarépát lereszeljük,
megsózzuk. Egy nagy edényben zsiradékot hevítünk, a káposztás répát megpároljuk
benne, sűrűn kavargatva, fedő alatt. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk az apró
kockákra vágott almát, együtt addig sütjük, míg az alma megpuhul. Rászórjuk a
cukrot, a tüzet erősre véve kavargatva sütjük kb. 5 percig. Ekkor ráöntjük az
ecetet, további erős tűznél kavargatva sütjük, míg az ecet erős szaga már nem
érzik.
A kisült csülköt 10 percig pihentetjük, utána gyönyörűen
szeletelhetővé válik. Az almás párolt káposztával kínáljuk, természetesen jól
csúszik mellé egy pohár ízletes sör.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése