Hagyományos baracklekvár





Hozzávalók: minden kg gyümölcshöz 60-70 dkg cukor, késhegynyi tartósítószer.

Elkészítése:
Mielőtt nekifognánk, a gyümölcs érettségi fokától és cukortartalmától függően számítsuk fel a kellőcukrot. Ha a barack érett, és finom édes, elég, ha kilónként 60 dkg-ot adunk hozzá, ha keményebb, és kevésbé édes, szükségünk lesz 70 dkg cukorra az elkészítéséhez.
A gyümölcsöket jól megmossuk. Ha nem túl érettek, ledaráljuk, ha puhák elég, ha kézzel összetörjük. Természetesen, aki nem szereti, hogy darabosan maradjon a gyümölcs a lekvárban, az mindenképpen válassza a darálást.
A tört, darált gyümölcsöt öntsük egy lábasba, majd lassú tűznél, sűrűn kavargatva, hogy oda ne égjen főzzük, míg elég sűrűnek találjuk. A cukrot csak ekkor adjuk hozzá, különben a karamellizálódástól hamar odaég. Főzzük, míg a cukor elolvad, illetve a nekünk tetsző sűrűséget elérjük. Az utolsó percekben kavarjuk hozzá a tartósítószert is, majd a tűzről levéve azonnal töltögessük üvegekbe. Zárjuk le, és állítsuk száraz dunsztba.

Tipp: vigyázzunk, hogy az üveg szájára cseppenő lekvárt gondosan törölgessük le, mert az megpenészedhet.
Megjegyzés: ugyanezzel az eljárással készíthetünk szilvalekvárt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése