Hozzávalók: minden kg gyümölcshöz 60-70 dkg cukor,
késhegynyi tartósítószer.
Elkészítése:
Mielőtt nekifognánk, a gyümölcs érettségi fokától és cukortartalmától
függően számítsuk fel a kellőcukrot. Ha a barack érett, és finom édes, elég, ha
kilónként 60 dkg-ot adunk hozzá, ha keményebb, és kevésbé édes, szükségünk lesz
70 dkg cukorra az elkészítéséhez.
A gyümölcsöket jól megmossuk. Ha nem túl érettek,
ledaráljuk, ha puhák elég, ha kézzel összetörjük. Természetesen, aki nem
szereti, hogy darabosan maradjon a gyümölcs a lekvárban, az mindenképpen
válassza a darálást.
A tört, darált gyümölcsöt öntsük egy lábasba, majd lassú
tűznél, sűrűn kavargatva, hogy oda ne égjen főzzük, míg elég sűrűnek találjuk.
A cukrot csak ekkor adjuk hozzá, különben a karamellizálódástól hamar odaég. Főzzük,
míg a cukor elolvad, illetve a nekünk tetsző sűrűséget elérjük. Az utolsó percekben
kavarjuk hozzá a tartósítószert is, majd a tűzről levéve azonnal töltögessük
üvegekbe. Zárjuk le, és állítsuk száraz dunsztba.
Tipp: vigyázzunk, hogy az üveg szájára cseppenő lekvárt
gondosan törölgessük le, mert az megpenészedhet.
Megjegyzés: ugyanezzel az eljárással készíthetünk
szilvalekvárt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése