Csipkebogyó (hecsedli) lekvár





A hecsedli masszát készíthetjük mi magunk is, ha nincs módunkban csipkebogyót szedni, idős néniktől készen megvásárolhatjuk a piacokon.
Hozzávalók egy adaghoz: 80 dkg csipkebogyó, 60-70 dkg cukor; ha masszát vásárolunk, egy kg masszához 70 dkg cukor, késhegynyi tartósítószer.

Ha mi magunk főzzük, a többször is átmosott csipkebogyókat megtisztítjuk, majd egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg megpuhul, körülbelül 40-50 perc alatt elkészül. A levével együtt, paradicsompasszírozón átnyomjuk, majd feltesszük főni. Megmérünk 70 dkg cukrot, és kavargatva a megfelelő sűrűségre főzzük. Hozzáadjuk a tartósítószert, majd üvegekbe szedve lezárjuk száraz dunsztba állítjuk.
Ugyanígy járunk el a masszával is.

Tipp: ízesíthetjük gyömbérrel, citromlével. Ha ez utóbbit választjuk, a citrom levét pár perccel azelőtt adjuk a lekvárhoz, mielőtt a tűzről levennénk, hogy forrjanak össze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése