Franca hagymás lepény

Bár már kinyomozhatatlan, a vöröshagymát ugyancsak nagyon szerető francia konyha receptje. Nagyon különleges ízű, igen laktató és eléggé hagymás és nehéz is, ezért jól tesszük, ha nem vacsorára készítjük, hanem reggelire...

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, mokkáskanálnyi sütőpora töltelékhez: 60 dkg vöröshagyma, 5 tojás, 1 dl + 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors, majoránna, pár szelet nagyon vékony sajt.



Elkészítése:
A tésztához a vajat a sütőporos liszttel összemorzsoljuk, beleadjuk a sajtot, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 
Egy műanyag zacskóba helyezve fél órára hűtőbe tesszük. 
Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, és minél apróbbra vágjuk, ha van aprítógépünk, az megkönnyíti a dolgunkat. 
Zsiradékot teszünk hevülni, majd a hagymát beleadva addig sütjük, míg a leve elfőtt, és enyhén aranybarna színt vesz fel. 
Közben sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított majoránnát adunk hozzá. 
Ekkor a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. 
Míg hűl, a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd egy kikent, kilisztezett formába nyomkodjuk, úgy, hogy karimája is legyen. 
Villával megszurkáljuk, majd 15 percre előmelegített sütőbe toljuk. 
A hagymához kavarjuk a tejfölt, a 2 egész tojást, az evőkanál sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd rásimítjuk a kivett tésztára. 
15 percre visszatoljuk. 
A megmaradt három tojást felverjük a liszttel, hozzákavarjuk a tejfölt, a sajtot, a kanálnyi tejet, majd a hagyma tetejére öntjük. 
Ráhelyezzük a vékony sajtszeleteket, és visszatéve addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. 
Már melegen szépen szeletelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése