Bár már kinyomozhatatlan, a vöröshagymát ugyancsak nagyon szerető francia konyha receptje. Nagyon különleges ízű, igen laktató és eléggé hagymás és nehéz is, ezért jól tesszük, ha nem vacsorára készítjük, hanem reggelire...
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, mokkáskanálnyi sütőpor; a töltelékhez: 60 dkg vöröshagyma, 5 tojás, 1 dl + 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors, majoránna, pár szelet nagyon vékony sajt.
Elkészítése:
A tésztához a vajat a sütőporos liszttel összemorzsoljuk,
beleadjuk a sajtot, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát
kapjunk.
Egy műanyag zacskóba helyezve fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a
vöröshagymát megtisztítjuk, és minél apróbbra vágjuk, ha van aprítógépünk, az
megkönnyíti a dolgunkat.
Zsiradékot teszünk hevülni, majd a hagymát beleadva
addig sütjük, míg a leve elfőtt, és enyhén aranybarna színt vesz fel.
Közben
sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított majoránnát adunk hozzá.
Ekkor a tűzről
lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Míg hűl, a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd egy
kikent, kilisztezett formába nyomkodjuk, úgy, hogy karimája is legyen.
Villával
megszurkáljuk, majd 15 percre előmelegített sütőbe toljuk.
A hagymához kavarjuk
a tejfölt, a 2 egész tojást, az evőkanál sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd rásimítjuk
a kivett tésztára.
15 percre visszatoljuk.
A megmaradt három tojást felverjük a
liszttel, hozzákavarjuk a tejfölt, a sajtot, a kanálnyi tejet, majd a hagyma
tetejére öntjük.
Ráhelyezzük a vékony sajtszeleteket, és visszatéve addig
sütjük, míg a teteje szép piros lesz.
Már melegen szépen szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése