Hozzávalók 8 darabhoz: 80 dkg bőr nélküli csirkemell, 1
vöröshagyma, 1-1 sárga, piros és zöld paprika, zsiradék; a páchoz: 2 kanál
citromlé, 3 kanál olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, só, őrölt kömény, fél teáskanál
chili és koriander; a tortillához: 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg fehér
búzaliszt, 1 kanál olaj, csipet só, lanngyos víz;
Elkészítése: A csirkemellet két darabra, majd vastagságában
is kettévágjuk, így 4 vékonyabb hússzeletet kapunk. Ha a hús egészen vastag,
akár háromba is vághatjuk. A pác összetevőit zárható tárolóban alaposan
elkavarjuk, beleforgatjuk a húst, lezárva hűtőben érleljük pár órát, de
legjobb, ha egy éjszakán át. Egy órával az elkészítés előtt vegyük ki, hagyjuk
szobahőmérsékleten. Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, belerakjuk a
csirkehúst, mindkét oldalukról megsütjük (ha beleszúrunk egy kést, könnyen
kiderül, átsült-e: ha a szúrás nyomán szép tiszta marad, és nem buggyan fel
húslé, kész). Szedjük ki, rakjuk vágódeszkára, és alufóliával letakarva hagyjuk
pihenni. Amíg sül, a paprikát vékony csíkokra, a hagymát és fokhagymát
szeletekre vágjuk. A pecsenyezsiradékhoz szórjuk, kavargatva megdinszteljük,
azonban nem sütjük el nagyon, maradjon roppanós. Kiszedjük, melegen tartjuk. A
csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a babbal, a kukoricával és a zsiradékból
kiszedett hagymás paprikával tortillába töltjük. A tortillához a liszteket
elkavarjuk, olajat, csipet sót adunk hozzá, annyi langyos vízzel gyúrjuk ki,
hogy könnyen dolgozható legyen. 8 egyforma darabot tépünk belőle, golyóvá
formázzuk, majd alaposan lisztezett deszkán vékonyra, serpenyő nagyságúra
nyújtjuk. Zsiradék nélkül, mindkét oldaláról hólyagosra sütjük.
Megjegyzés: Mexikóban a tortilla tiszta kukoricalisztből
készül, amit különleges eljárással állítanak elő, így könnyen kezelhető. A
felénk kapható kukoricaliszt sajnos erre
célra nem alkalmas, mivel törik, ezért kell búzaliszttel kevernünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése