Csokoládés diógolyók


Tévedésből is lehet finomat készíteni! Az alábbi édességnek története van. Éppen kókuszos verzióban szerettem volna gyermekeim számára elkészíteni, hiszen azzal mindig leveszem a lábukról őket, amikor a munka felénél észrevettem, hogy már csak egy tasaknyi kókuszom van itthon. Igen ám, de az alap már kész volt. Nem szeretek ételt kidobni, így szétnéztem a konyhában, mit használhatnék kókusz helyett. A legjobb megoldásnak a dió mutatkozott, így a kókuszt kiváltottam vele. De milyen jól tettem! A gyerekek odavoltak érte, próbálják ki bátran, nagyon ízletes!


Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 10 dkg tejpor, 1,5 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor; a bevonathoz: 10 dkg csokoládé, 1 csapott evőkanál vaj, 2 kanál víz.
Elkészítése: A tejet a cukrokkal felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, kavargatva megfőzzük. A tűzről levéve azonnal belekavarjuk a tejport, langyosra hűtjük. Kis golyókat formázunk belőle, szalvétára szedve hagyjuk szikkadni. Ekkor fogvájót szúrunk bele, amivel a felolvasztott, vajjal és vízzel elkavart csokoládéba mártogatjuk. Rácsra szedve hagyjuk megszikkadni. Igen ízletes, sosem lehet eleget készíteni belőle.
Megjegyzés: ha a főzött diót lágynak ítéljük, még adjunk hozzá 1-2 kanál darált diót. Aki szereti, a dióhoz kevéske rumaromát is adhat, úgy még különlegesebb.

Tipp: Szaloncukornak is kiváló, ám ekkor kissé lapított és hosszúkás formát öltsünk neki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése