Szeretjük az almát, és kedveljük az ízletes húsokat is.
Kedvencünk a zsiradékon párolt, cukorral karamellizált, tejszínnel felengedett,
selymesre dolgozott almaszósz, de nem csak ebben a formában fogyasztjuk. Az
alábbi recept roppant egyszerű és ízletes, könnyen elkészül. Hidegen, melegen
egyaránt ízletes.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem túl vastag karaj, 6-7
alma, só, bors, kakukkfű, 1 kanál méz; a szószhoz: tej.
Elkészítése: A karajból két rudat vágunk, majd a tetején
hosszában is belevágunk, mintha ketté akarnánk vágni, ám vigyázunk, hogy
legalább 1 kisujjnyira egyben maradjon a hús. A két részt hosszában szintén
bevágjuk, így lesz 3 „csatornánk” a húsban. Minden oldaláról sózzuk, borsozzuk.
Az almákat megmossuk, egyet vékony szeletekre vágunk. Ezeket beillesztgetjük a
csatornákba. A többi almát kis kockákra vágjuk, zsiradékon megpároljuk, a végén
egy kanál mézzel épp csak elkavarjuk, levesszük. A húsban a hiányzó részeket
kitöltjük párolt almával, majd hústűvel a hús két szélét összefűzzük, a végeket
szintén (vagy fogvájóval). A húst az almákra helyezzük, megszórjuk kakukkfűvel.
Az almára kevés vizet öntünk, amit annyiszor pótolunk, ahányszor kezd lefőni a
hús alól, ám egyszerre ne öntsünk sok vizet alá. Kb. 60 percig főzzük, ekkor
egy kis szeletet vágva megnézzük, átsült-e. A húst kiemeljük, kihűtjük. Az
almákra szórunk egy kanál lisztet, felforraljuk, majd annyi tejet öntünk alá,
hogy szósz sűrűségű legyen. A húst a szósszal, tetszés szerinti zöldségekkel,
körettel szeletekre vágva kínáljuk.
Megjegyzés: Az almához adhatunk mazsolát, de a húst alma
helyett apróra vágott aszalt szilvával is készíthetjük. Azoknak ajánlott, akik
kedvelik a hús-gyümölcs párosítást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése