Ez az ízletes étel az egyik leginkább időtálló finomsága a
magyar konyhának. Lakodalmakban, ünnepi összejövetelek során szinte mindig ott
van az asztalon, sőt, sok háztartásban, így például édesanyám konyhájában is,
hagyományos szombati étel. Bár számtalan verzióban főhet, úgy a tölteléket,
mint az elkészítés módját tekintve, egyben biztosan egyet érthetünk: aligha
akad, aki ellentmond, ha meglátja a tányérján gőzölögni. Bár létezik húsmentes
verziója is, én ezúttal mégis három hússal készülő, de mégis különböző variánst
hoztam, fogadják szeretettel, fogyasszák egészséggel!
Szabolcsi töltött káposzta
Hozzávalók (8-10 személyre): 50 dkg darált hús, 30 dkg rizs,
10 dkg füstölt szalonna, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, só,
bors, köménymag; 1 fehérkáposzta, 3 kanál ecet, 1 teáskanál só; 2 cikk
fokhagyma, 2 dl paradicsomlé; a tálaláshoz csípős-paprikakrém, tejföl.
Elkészítése: Annyi vizet teszünk főni, amiben a káposztát
megabálhatjuk. Amikor fő beletesszük a fűszereket, majd óvatosan a kivágott
torzsájú, torzsnál bevagdosott káposztát. Lefedve hagyjuk főni, míg a felső
levelek elszíneződnek, ezeket ha szükséges még alávágva leszedegetjük, hűtjük.
A kész leveleket lecikkelyezzük, majd félbevágjuk/tépjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A pörcöt
kiszedjük, a húshoz adjuk, a zsírban az apróra vágott (vagy zúzott) hagymákat
megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, azonnal a rizsre
öntjük. A húst és a rizst összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan kidolgozzuk
a tojással. A káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, a megmaradt, apróra
vágott káposztával kibélelt főzőedénybe helyezzük. A tetejére is szórunk a
káposztából, felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, minél lassúbb tűzön
félkészre főzzük. Hozzáöntjük a zúzott fokhagymával elkavart paradicsomlevelet,
készre főzzük. Tálaláskor tejföllel, és csípős-paprikakrémmel kínáljuk.
Megjegyzés: Általában beleteszik a csípős paprikát a káposzták
közé, de ha nem kedveljük csípősen, egyszerűbb, ha elkészülte után ki-ki
kedvére fogyaszt a paprikakrémből melléje.
Bihari töltött káposzta
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 friss édeskáposzta, 2-3 szál
füstölt kolbász, 50 dkg hús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 csokor friss, vagy 1 kanál
szárított zöldkapor, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kanál liszt, só,
bors, pirospaprika, tejföl.
Elkészítése: A káposztát a szabolcsihoz hasonlóan készítjük,
azzal a különbséggel, hogy a főzővízbe kaprot is teszünk. A töltelékhez a
hagymákat apróra vágjuk, a rizst többször átmossuk. A hozzávalókból tölteléket
gyúrunk, ezzel megtöltjük a leveleket. Az edény alját apróra vágott káposztával
megszórjuk, ráhalmozzuk a töltött káposztákat, közöttük elhelyezzük a darabokra
kolbászokat. A káposzta abáló levével felöntjük, készre főzzük. Amikor kész, a
tejfölt 1 kanál liszttel elkavarjuk, fél dl vízzel és a töltött káposzta
levével elkavarjuk, ráöntjük az ételre, felforraljuk. 10 percig lefedve
pihentetjük, majd kenyérrel, az apró káposztával és kolbászdarabokkal kínáljuk.
Erdélyi töltött káposzta
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 fej savanyú káposzta, 50-60
dkg füstölt oldalas, 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 15 dkg húsos szalonna, 1
kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, friss, egyben
szárított vagy mélyhűtött csombor és zöldkapor; paradicsomlé ízlés szerint.
Elkészítése: A káposztát leveleire szedjük, lecikkelyezzük,
langyos vízben jól átmossuk. A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük,
hozzászórjuk az apróra vágott hagymákat, kissé megdinszteljük. A zsiradékból
kiszedjük, a húshoz kavarjuk. A többi hozzávalóval eldolgozzuk, megtöltjük a
káposztaleveleket. A megmaradt savanyú káposztát vékony csíkokra vágjuk, felét
beleszórjuk az edény aljába, ráhalmozzuk a töltelékeket, a fűszerágakat,
illetve a darabokra vágott oldalast. A tetejére szórjuk a megmaradt
aprókáposztát, vízzel felengedve lassú tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a
paradicsomlevet, készre főzzük. Kis pihentetés után tejföllel, csípős
paprikával és kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés: a morzsolt szárított fűszer nem alkalmas. Bár az
íze belefő, de kellemetlenül szétszóródik főzés közben, mindent ellep, és van,
akit ez zavar.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése