Mesélő recept
Fiatal leányként, amikor minden kezembe kerülő
régi, megsárgult lapú szakácskönyvet végig böngésztem, mindig nagy hatással
voltak rám a különféle „csókok”. Csakhamar rájöttem, hogy ezek tulajdonképpen
felvert tojásfehérjéből készülnek, vagyis habcsókok, de még így is mesés
recepteknek tűntek, hiszen ezerféle ízben készültek. Mindig készültem, hogy
majd végig próbálom őket, egyszer talán eljön az ideje.... Azt akkoriban még
nem tudtam, hogy ez a remek édesség francia eredetű. A „meringue” több
évszázados történelemmel rendelkezik, de történetének kezdete a homályba vész. A
legelterjedtebb elmélet szerint a 17. században jelent meg Svájcban, a berni
kantonban fekvő Meiringen városában, innen származhat a neve is, bár
világhírűvé a francia konyha tette. Vannak források, melyek szerint francia, míg
mások úgy gondolják, hogy olasz cukrászok készítették elsőként, de egyik elmélet
sem bizonyítható.
Írott formában először 1692-ben jelent meg a
francia François Massialot szakácskönyvében, amely a korabeli francia
arisztokrácia kedvelt receptgyűjteménye volt.
Érdekesség, hogy a gasztrotörténészek szerint létét
egy egyszerű eszköz, a habverő elterjedésének köszönhetjük, mely sokkal
könnyebbé és precízebbé tehette a tojások habjának kidolgozását.
Jó
tudni, hogy többféle meringue létezik: a francia nyert tojásfehérjéből és
cukorból készül, sütve szárítással. A svájci vízgőz felett melegítve vert hab
(Kati tészta!), ez stabilabb szerkezettel rendelkezik. Az olasz forró cukorsziruppal
főzve készül, krémekhez, desszertekhez.
A 19. század végére a habcsók a az egyik
legkedveltebb desszert lett, amiből a szintén mesélő recepttel rendelkező
Pavlova-torta is készül. Kedvelt torta és desszertdíszek alapja is lett,
illetve a karácsony egyik kedvenc nasija, sőt, karácsonyfa díszévé is vált, elsősorban
koszorú formában elkészítve.
💮
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 2 tojásfehérje, kb. 12-13 dkg apró szemű, jól olvadó cukor, gél alapú ételfestékek.
Elkészítése: A tojások
fehérjét kemény habbá verjük. Amikor már kezdi megtartani a formáját,
kanalanként rászórjuk a cukrot, mindegyikkel megvárva, míg a cukor feloldódik.
A tojások fehérjétől függ, mennyi cukrot vesz fel, de könnyen megállapíthatjuk
ha elég: egy vajazó késsel nyúljunk bele a masszába, és húzzuk felfelé. Ha nem
folyik vissza, hanem szép keményen megtartja a formáját, kész. Vigyázzunk, túl
sok cukrot se tegyünk, biztos-ami biztos alapon, mert a habcsók kemény és
száraz lesz.
Egy sütőpapírt előre
készítsünk el: egy kb. 5 cm átmérőjű kör alakú tárgyat rajzoljunk körbe, így
szép egyforma nagyságúak lesznek a habcsókok. Annyifelé osszuk a habot, ahány
színt szeretnénk kavarni, ezeket rakjuk műanyag zacskókba, vágjuk le a csücskét
vékonyan, majd a körökbe nyomjunk lehetőleg egyforma formájú és magasságú
csókokat. 10 percig hagyjuk szikkadni kicsit, majd 100 fokra előmelegített
sütőbe tolva kb. 20-25 perc alatt szárítsuk ki (próba: egyet vegyünk ki, törjük
meg, és ha már nem nyers tojáshabos a közepe, akkor kész). Azonnal vegyük ki,
és szedjük le a sütőlemezről, hogy mielőbb kihűljenek. Nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése