Az amerikai kedvenc: jelly

Biztosan mindenki számára ismerős a Tom és Jerry sorozatból az egyik kedvenc, többször is felhasznált jelenet, amelyben főszerepet kap valamilyen remegő zselé, azaz gyümölcskocsonya is. Az amerikaiak egyik kedvenc desszertje nyomtatásban először Hannah Glasse 18. századi szakácskönyvben jelent meg, de már azelőtt is közkedvelt édesség volt. Mielőtt a modern zselésítő anyagok megjelentek, főtt borjúláb aszpikból készült, amit gyümölcslével és cukorral kevertek el. Ezt sáfránnyal, kárminnal (bíbortetű nőstényeinek porítmányából kivonva), spenóttal színeztek, citromlével és különféle fűszerekkel ízesítettek. Szerencsére ma már sokkal könnyebb dolgunk van a zselatinporokkal. Ezek többsége most is állati eredetű (a csontokban lévő kötőszövetekből kivont kollagénből készül), de már kaphatóak növényekből összetevőkből készült alternatívák is. Összegzés: úgy az áfonyás, mint a mangós zselé nagyon finom, különleges desszert, nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálni. Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszíthetjük.
Áfonyás zselé Hozzávalók 4 nagyobb, vagy 8 kisebb adaghoz: 2 dl áfonyalekvár, 1 tasak tortazselé, (8 gr.). Elkészítése: az áfonyalekvárt fél dl vízzel felmelegítjük, botmixerrel simára dolgozzuk, szűrőn átnyomkodjuk, hogy a magokat felfogjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2,5 dl legyen, ha szükséges adunk még hozzá kevés cukrot, elkavarjuk a zselatinnal, összemelegítjük. Mielőtt forrni kezd, levesszük, formákba öntve hagyjuk kihűlni. Tálaláskor könnyedén kifordítjuk a formákból. Mangós zselé Hozzávalók 4 nagyobb, vagy 8 kisebb adaghoz: 10 dkg meghámozott érett mangó, 1 tasak tortazselé, 2-3 evőkanál cukor (8 gr.). Elkészítése: A gyümölcsöt kis kockákra vágjuk, a cukorral és kevés vízzel megfőzzük. Botmixerrel pépesítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy 2,5 legyen. Belekavarjuk a zselatint, összemelegítjük, és mielőtt forrni kezd levesszük. Formákba öntve kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése