Krumpliköretek


Kívül ropog, belül puha, krémsajtos 

Hozzávalók (4 személyre): 8 közepes, hosszúkás krumpli (lehetőleg vörös); 10-12 dkg krémsajt,  vékony szeletke vaj, 1 teáskanál fokhagymapor, fél teáskanál hagymapor, só, bors, olaj.

A krumplikat nagyon jól megsikáljuk, és éles késsel minél vékonyabban bevagdosunk úgy, hogy ne vágjuk át. A krémsajtot, hagymaporokat, a vajat, a sót és borsot alaposan elkavarjuk, majd egy kés segítségével minden krumpliszeletet megkenünk vele. Ha marad, elosztjuk a krumplik tetején. Olajjal kikent sütőpapíros tepsire rakjuk, sütőpapírral letakarva, előmelegített, 170 fokos sütőben 40-45 percet sütjük, ha úgy látjuk, hogy kész, a papírt leszedve, a hőfokot 200 fokra emelve szép pirosra sütjük.


Csípősen, fűszeresen
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli, 1 teáskanál chilipor, 1 teáskanál hagymapor, 1 teáskanál fokhagymapor, 0,5 teáskanál őrölt kömény, só, bors, 2 evőkanál vaj, olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és hagyományos hasábokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, belekavarjuk a fűszereket, langyosra hűtjük, egy edényben a hasábokra öntjük, és alaposan összekavarjuk. Jól kikent sütőpapíros tepsire halmozzuk úgy, hogy lehetőleg 1 sorban legyen. Ha száraznak tűnik, még meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal. Sütőpapírral lefedjük, 170 fokon 25 percig sütjük, átforgatjuk. Ha készre sült, a papírt levesszük és 200 fokon kissé megpirítjuk. Nem sokáig, mert kiszáradhat.
Tipp: Amikor kiszedjük a tepsiből, és úgy érezzük, hogy száraz, még kavarjunk hozzá kevés vajat, ezt már nem kell olvasztani, a forró krumplin szépen eloszlik majd.


Kurkumás, sajtos
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál kurkuma, 10-15 dkg félkemény sajt, só, bors, olaj.
Elkészítése: A krumplit meghámozva kockákra vágunk. Megszórjuk a fűszerekkel, meglocsoljuk olajjal, alaposan összekavarjuk, majd kikent sütőpapíros tepsire öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal, kicsit összeforgatjuk, eligazítjuk, hogy lehetőleg ne legyenek egymáson, és papírral lefedve 25 percig sütjük, ekkor összeforgatjuk, hogy mindenhol szép ropogósra süljön. Visszatoljuk, és készre sütjük, majd még pár percre takaratlanul, 200 fokon rápirítunk.


Sajtos, paprikás

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli, 15 dkg parmezán, 2-3 evőkanál vaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, olaj.

A krumplikat meghámozva félbevágjuk, majd szeleteket vágunk belőle. A vajat megolvasztjuk, elkavarjuk a krumplival. Rászórjuk a fűszereket, laposan összeforgatjuk.  Olajjal kikent sütőpapíros tepsire borítjuk, eligazítjuk, letakarjuk sütőpapírral, és 25-30 percig sütjük. Összeforgatjuk, rászórjuk a reszelt sajtot és készre sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése