Üstben főtt halpaprikás túrós csuszával




Hozzávalók a paprikáshoz, 8 személyre: 1,50 kg hal (ezúttal aranydurbincs), 25 dkg füstölt szalonna, 6 nagy paradicsom, ízlés szerint tejföl, kb. 6-8 dl, 5-6 cikk fokhagyma, 2 sárga és 2 zöld friss paprika, 4 vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 nagy kötés petrezselyemzöld.
Elkészítése: A halakat darabokra vágjuk, felhasználásig hideg vízben áztatjuk. Az apróra vágott szalonnát az üstbe dobva kiolvasztjuk, rászórjuk a hagymát, kavargatjuk, míg megdinsztelődik. Ha túl erősen sül, pici vizet adunk alá, azzal kavargatva visszasütjük zsírjára. Akkor jó, ha már puhul, ha szükséges, többször is adagolunk kevés vizet. Beleszórjuk a kis kockákra vágott paprikát, együtt addig sütjük, míg a paprika is megdinsztelődik, ehhez is adhatunk vizet. Beleadjuk a kis darabokra vágott paradicsomot, kavargatva az egészet zsírjára sütjük. Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, elkavarjuk, azonnal felengedjük kevés vízzel. Hozzászórjuk a vékony szeletekre vágott, vagy zúzott fokhagymát, és az egészet addig főzzük, míg szép, egynemű szószt kapunk, és a hozzávalók megpuhultak. A halat belerakjuk, elkavarjuk, ám ezután már nem kavargatjuk, csak az üstöt forgatjuk alatta. Nem igényel hosszas főzést, forrás után 10-, maximum 15 perc alatt elkészül. Fele időben hozzászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A hal levéből kisebb adagokat veszünk ki, simára kavarjuk a tejföllel, egészen addig, míg a tejföl felmelegszik, hozzákavarjuk a paprikáshoz, de most sem kavarjuk, csak rázzuk. Friss túrós csuszával kínáljuk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése