Hozzávalók a paprikáshoz, 8 személyre: 1,50 kg hal (ezúttal
aranydurbincs), 25 dkg füstölt szalonna, 6 nagy paradicsom, ízlés szerint
tejföl, kb. 6-8 dl, 5-6 cikk fokhagyma, 2 sárga és 2 zöld friss paprika, 4
vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 nagy kötés petrezselyemzöld.
Elkészítése: A halakat darabokra vágjuk, felhasználásig
hideg vízben áztatjuk. Az apróra vágott szalonnát az üstbe dobva kiolvasztjuk,
rászórjuk a hagymát, kavargatjuk, míg megdinsztelődik. Ha túl erősen sül, pici
vizet adunk alá, azzal kavargatva visszasütjük zsírjára. Akkor jó, ha már
puhul, ha szükséges, többször is adagolunk kevés vizet. Beleszórjuk a kis
kockákra vágott paprikát, együtt addig sütjük, míg a paprika is
megdinsztelődik, ehhez is adhatunk vizet. Beleadjuk a kis darabokra vágott
paradicsomot, kavargatva az egészet zsírjára sütjük. Megszórjuk a
pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, elkavarjuk, azonnal felengedjük kevés
vízzel. Hozzászórjuk a vékony szeletekre vágott, vagy zúzott fokhagymát, és az
egészet addig főzzük, míg szép, egynemű szószt kapunk, és a hozzávalók
megpuhultak. A halat belerakjuk, elkavarjuk, ám ezután már nem kavargatjuk,
csak az üstöt forgatjuk alatta. Nem igényel hosszas főzést, forrás után 10-,
maximum 15 perc alatt elkészül. Fele időben hozzászórjuk az apróra vágott
petrezselyemzöldet. A hal levéből kisebb adagokat veszünk ki, simára kavarjuk a
tejföllel, egészen addig, míg a tejföl felmelegszik, hozzákavarjuk a
paprikáshoz, de most sem kavarjuk, csak rázzuk. Friss túrós csuszával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése