Hozzávalók:
1 liba nyakbőre, 10 dkg darált hús, 5 dkg libamáj, 2 szelet
szikkadt kenyér, 1 tojás, egy kis fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors,
pirospaprika, ízlés szerint más zöldfűszerek: majoránna, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A liba nyakáról húzzuk le a bőrt, a vékonyabb végét vastag
tűvel varrjuk be. Enyhén sózzuk be, tegyük hűtőbe felhasználásig. A darált
húshoz adjuk a beáztatott kenyérszeleteket, a tojást, a zúzott fokhagymát,
sózzuk, borsozzuk, de ne számítsunk rá, hogy a nyak maga is sós egy kicsit. A
hagymát vágjuk apróra, zsiradékban futtassuk meg, kaparjuk hozzá a májat és
süssük készre. Ha szeretjük, ekkor kavarjuk hozzá a zöldfűszereket is. A májas
hagymát kavarjuk hozzá a darált húshoz, alaposan dolgozzuk ki. Ezzel a
masszával, egy kiskanál segítségével töltsük meg a nyakat. Ha a töltelék
kevésnek bizonyulna, főzzünk hozzá egy kemény tojást, vágjuk apró kockákra, és
kavarjuk a húshoz. A megtöltött nyak felső részét is varrjuk be. Egy edényben
tegyünk vizet forrni, ebbe óvatosan emeljük bele a nyakat, lassú tűznél főzzük,
10-15 percig. Erre azért van szükség, hogy a bőr megfőjön, másképp sülés közben
megkeményedne. Szedjük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ezután bő, forró
olajban süssük minden oldaláról szép pirosra. Csak azután szeleteljük, ha már
kihűlt. Vegyes salátával, nyers lilakáposzta salátával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése